Visszaadom Kolozsvárnak az egykori New York szállót - Sajtótájékoztatót tartott Eckstein-Kovács Péter

2012.05.24. | Kolozsvár , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Visszaadom Kolozsvárnak az egykori New York szállót - Sajtótájékoztatót tartott Eckstein-Kovács Péter

A Continental szálló, a volt New York Kávéház megérdemli, hogy újjáéledjen, mi több, hogy újra a kolozsváriaké legyen. Ezt polgármesterként vissza fogom adni a kolozsváriaknak – jelentette be mai sajtóértekezletén Eckstein-Kovács Péter. Az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje mai sajtótájékoztatóját Kolozsvár egyik szimbóluma, a helyi kulturális élet egykori központja, az 1894-ben épült New York Kávéház, a későbbi Continental szálló előtt tartotta.

A politikus úgy fogalmazott: célja a Conti Kulturális Központ létrehozása, amely Kolozsvár kulturális életének 0. kilométerköve lesz, ez magába fogja sűríteni mindazokat a kezdeményezéseket, elképzeléseket, amelyek ismét pezsgő, kozmopolita európai fővárossá tennék a kincses várost. „Ez lesz a Kolozsvár Európai Kulturális Főváros 2020 projekt otthona is” – mondta Eckstein-Kovács. Emlékeztetett arra, hogy a 2003-ban privatizált épület a Continental szállodalánc részeként nem tudott megfelelni egy 4-5 csillagos szálloda követelményeinek, emiatt 2005-ben a városgazdák eladták egy gyulafehérvári cégnek, amely bevásárlóközponttá alakította volna át, a cég azonban csődhelyzetben van, és „emiatt Kolozsvár egyik jelképe rohamosan pusztul, mindannyian látjuk, hogy az élet nélküli épület állapota folyamatosan romlik.”

 

Eckstein-Kovács Péter a kialakult helyzetért élesen bírálta a városvezetést. Kijelentette, a Continental szálló tönkretétele Emil Boc polgármestersége idején kezdődött, majd Sorin Apostu sem volt képes 7 év alatt megállítani az épület romlását. „Ezt a veszteséget próbálja feledtetni a Boc-Apostu páros a sétatéri Kaszinó helyreállításával, amely önmagában nagyon jó dolog, viszont azért alakítanák át kulturális központtá, mert nem találtak neki jobb rendeltetést! Elhelyezkedése és a kolozsváriak emlékezetében betöltött szerepe miatt (a Kaszinót a hideg sörök elfogyasztására alkalmas helyként idézik fel) nyilvánvaló, hogy az egykori Kaszinó nem tudja betölteni a Conti szerepét” – fogalmazott az RMDSZ polgármesterjelöltje. Ismételten rámutatott arra, hogy ellenfelei, akik többnyire felmérésekkel versenyeznek, és nem konkrét elképzelésekkel kívánják elnyerni a választók bizalmát, arról beszélnek, hogy Kolozsvár 2020-ban Kulturális Főváros lesz, és közben bukaresti mintára, felfüggesztett utakat terveznek a városba. Eckstein emlékeztette ellenfeleit arra, hogy hasonló, légbőlkapott ígéretek helyett talán jó lenne megfontolni, hogy a Műcsarnok, Budapest legfontosabb kortárs művészeti galériája idén áprilistól-júliusig az utóbbi 10 év kolozsvári művészetének biztosít kiállítást, ami ismételten nemzetközi elismerését jelent azoknak a művészeknek, akikre Berlin, New York kiállító termeiben figyelnek fel, de akiknek saját városukban, amely európai kulturális fővárosi címről álmodik, nincs egy reprezentatív kiállító terük. „A Conti Kulturális Központ az lehetne! A kolozsvári független és intézményesített kultúrának szüksége van egy központra, egy találkozási helyre, egy origóra, ahol bemutathatja alkotása színe-javát, legyen az színház, film, irodalom, tánc vagy képzőművészet” – mondta a politikus, hozzátéve: „Kolozsvár európai kulturális főváros lesz 2020-ban, az élő és nyitott városnak szívre van szüksége. Hol lehet ez a szív, ha nem Kolozsvár központjában. Így lesz a Conti Kolozsvár szíve, melyet teljes szívemből adok át a kolozsváriaknak!”


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.