Vincze Loránt Flensburgban: A kisebbségek is legyenek részei az Európai Unió átalakításának!

2019.01.13. | európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt Flensburgban: A kisebbségek is legyenek részei az Európai Unió átalakításának!

A FUEN számára idén a Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezés kiemelt téma marad, az európai választási kampányban intenzívebbé válik a lobbi az európai fővárosokban, ezzel párhuzamosan pedig szakértők dolgoznak a konkrét javaslatokon. A FUEN kiemelten támogatja az őshonos közösségekből származó jelölteket, azokban a régiókban, ahol a kisebbségi szervezetek nem tudnak saját jelöltet állítani, olyan pártok támogatását javasolja majd, amelyek elkötelezettek az európai kisebbségi törvény elfogadása mellett. Ezt a FUEN elnöksége erősítette meg Flensburgban, január 11-12 között tartott évindító ülésén.

Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ külügyi titkára elmondta: „A FUEN támogatása fontos és értékes a jelöltek számára, hiszen közös érdek, hogy minél több az őshonos kisebbségek mellett elkötelezett képviselő üljön majd az EP-ben, és a többségből származó képviselők közül is minél többen támogassák törekvéseinket.

A német-dán határvidéken tett látogatása során a FUEN elnökét pénteken Kielben, hivatalában fogadta Daniel Günther (CDU), Schleswig Holstein tartomány miniszterelnöke, a német Bundesrat soros elnöke. A találkozón Daniel Günther elmondta, kiemelten fontosnak tartja az MSPI sikerre vitelét és támogatja a FUEN további erősítését Európában és a német-dán határvidéken egyaránt. Vincze Loránt úgy fogalmazott: a FUEN rövidtávú célja, hogy a következő Európai Bizottság a Minority SafePack nyomán vegye be programjába a jogalkotást az őshonos kisebbségek ügyében, és a biztosok között legyen egy személy, aki a nyelvi és kulturális sokszínűséggel foglalkozik. A miniszterelnök és a FUEN elnöke egyetértettek abban, hogy a bajor Manfred Weber érti a kisebbségi kérdést, és a közösségek számíthatnak rá, ha az EB elnöke lesz.

A FUEN elnöksége pénteken este részt vett a BDN dániai német szövetség évnyitó konferenciáján a Sankelmark Akadémián. Üdvözlőbeszédében Vincze Loránt a következő időszak európai kihívásairól beszélt: „Mindannyian érezzük, hogy Európa változni fog, tudjuk, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, és belső reformra van szükség. A FUEN-nek és az EU kisebbségeinek az a határozott igénye, hogy a változásoknak legyen része a nyelvi és kulturális sokféleség elismerése, és az őshonos kisebbségek támogatása” – mondta Vincze Loránt. A FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára úgy fogalmazott: „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az Európai Parlamentből befolyásoljuk a brüsszeli és strasbourgi politikát, és megváltoztassuk Európát”.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.