Vidéki infrastrukturális befektetéseket és a szociális rendszer kellő finanszírozását kérték az RMDSZ honatyái

2013.01.28. | Képviselőház , Szenátus , gazdaság , Szociális , Infrastuktúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vidéki infrastrukturális befektetéseket és a szociális rendszer kellő finanszírozását kérték az RMDSZ honatyái

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak tagjai a decentralizált intézmények támogatására, az erdélyi önkormányzatok finanszírozására, valamint az erdélyi autópálya megépítésére nyújtottak be módosító javaslatokat a 2013-as állami költségvetés tervezetéhez.

A szociális szolgáltatások fejlesztése érdekében az RMDSZ-es törvényhozók az idősotthonok és napközi központok támogatását javasolják, valamint a tej-kifli program gördülékenyebb lebonyolítása és a helyi vállalkozások felkarolása érdekében kérik, hogy az erre szánt pénzösszeggel a helyi önkormányzatok gazdálkodjanak. Az RMDSZ honatyái a nyugdíjrendszer költségvetésének kiegészítését is javasolták, mely által a nyugdíjpont a törvény által előírt, az infláció és az átlag reáljövedelem növekedésének függvényében emelkedne. A képviselők és szenátorok továbbá az oktatási rendszerre szánt pénzügyi keret bővítését is javasolták mind a fizetés alapok kiegészítése, mind az infrastrukturális befektetések által.

A javaslatok kitérnek a helyi infrastruktúra fejlesztésére is. Az RMDSZ parlamenti frakciói együttesen kérték az áfákból visszafordítandó összegek növelését az erdélyi megyékben, valamint a kormány által finanszírozott fejlesztési projektek folytatását és kiterjesztését. E téren a javaslatok számos megyei és községi út feljavítását, vidéki víz- és csatornahálózatok kiépítését és korszerűsítését tartalmazzák, de nagyobb méretű projektek kivitelezésére is vonatkoznak, mint az erdélyi autópálya, a kolozsvári reptér kifutópályájának korszerűsítése és a marosvásárhelyi műjégpálya befejezése.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.