Turizmus az Egészséges Nagyváradért!

2012.05.24. | Nagyvárad , Önkormányzati választások , Turizmus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Turizmus az Egészséges Nagyváradért!

Az Egészséges Nagyvárad egyik alappillére az eseményekre és a város sajátosságaira épülő turizmus – nyilatkozta Cseke Attila. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagyváradi polgármesterjelöltje csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be javaslatait, hogyan kellene és lehetne hasznosítani Nagyvárad történelmi örökségét – például megjelölve a kezdő délkört, ami több mint 200 évig a Nagyváradi Váron keresztül húzódott.

Cseke Attila kijelentette: a városnak saját márkajelzésre, saját brendre van szüksége, és ezt a kiválósági területei adhatják: a sport, a kultúra, az egészségügy és az oktatás. Ezek közül a kultúrának meghatározó szerepe lehet a turizmus fejlesztésében:

Nagyvárad potenciálját megfelelően kell kezelni és értéke szerint ki kell használni: mutassuk meg a világnak, milyen hírneve kellene hogy legyen a városnak. El kell érnünk, hogy a nagyváradiak büszkék legyenek a városukra, hogy büszkén azonosuljanak lakhelyükkel, a lokálpatriotizmust pedig erősítené, ha a helytörténetet opcionális tárgyként tanítanák a középiskolában. Nagyváradnak szüksége van nemzetközi kulturális és sporteseményekre, amelyek elvihetik a város hírét-nevét. A Nagyváradi Vár az ideális hely ahhoz, hogy Alkotóházat hozzunk létre. Ez magában foglalna műhelyeket, kiállítási termeket és vásároknak is alkalmas területeket. Mert a művészek mellett, a városnak is elismerést hoz.

Nagyváradnak ma több testvérvárosa van Spanyolországban (Coslada), Olaszországban (Mantova), Franciországban (Ceyrat), Magyarországon (Debrecen), Izraelben (Givatayim) és Svédországban (Linköping). Velük együtt, szervezhetnénk Európai Gasztronómiai Fesztivált, amelyen naponta egy-egy ország vagy egy régió konyhájának jellemző ételeit mutanánk be, hogy a zárónapon bemutassuk Nagyvárad és Bihar megye konyháját.

Sok a lehetőség, de nem használjuk ki azt sem, amire büszkék lehetnénk: Négy királyi főt temettek el a vár katedrálisában Nagyváradon: Szent László királyt, Beatrix királynét (Károly Róbert feleségét), Luxemburgi Zsigmond német-római császárt és magyar királyt, valamint feleségét, Mária királynét.

Másik vonzásközpont a ma Greenwich-ben lévő kezdő délkör megjelölése lehetne, hiszen a „zéró meridián,” amely alapján a humanizmusban a navigációs térképeket kidolgozták, dokumentumok szerint, 1464 és 1667 között Nagyváradon, a Vár akkori római katolikus Bazilikájának egyik tornya fölött húzódott. Ez Vitéz János püspök nevéhez fűződik: ő építtette az első európai csillagvizsgálót, Nagyváradon, Georg Peuerbach bécsi fizikus segítségével. A kezdő délkör 203 éven át Nagyváradon futott keresztül, és a csillagvizsgálóban végzett megfigyelések szolgáltattak alapot a hajózáshoz a nagy földrajzi felfedezések korában. Nagyvárad nélkül, Kolumbusz Kristóf sem tudta volna felfedezni Amerikát: tudott dolog, hogy az Atlanti-óceánon a Peuerbach által összeállított, bolygó- és holdállásokat tartalmazó Tabulas Varadienses, a Nagyváradi táblák egy példányát vitte magával, és ezzel számolta ki útvonalát. Amerigo Vespucci szintén megemlékezik arról, hogyan tanulta meg a helyzetét meghatározni ezzel a táblázattal.

Nagyváradnak ilyenformán óriási szerepe volt Amerika felfedezésében és mindazokban az eseményekben, amelyek akkor történtek, amíg a kezdő délkör városunkon futott keresztül. Ezt ki kell használnunk! Ennek a 203 évnek a megjelölésére én egy olyan reneszánsz típusú emlékmű megépítését javaslom, amely kifejezi a város szerepét az emberiség fejlődésében: az emlékmű két alakja Vitéz János és Georg Peuerbach, és az a vonal, amely a templom tornya felett elfutó nagyváradi kezdő délkört jelképezi.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.