Törvény általi védelem a Házsongárdi temető 397 műemléksírjának

2011.12.21. | Kolozsvár , Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Törvény általi védelem a Házsongárdi temető 397 műemléksírjának

fotó: Angyalosi Beáta

Az Országos Műemlékvédelmi Bizottság mai ülésén elfogadta azt az összesen 397 tételből álló, műemlékké nyilvánításra javasolt Házsongárdi sírok, síremlékek helyrajzi felmérésre alapuló jegyzéket és a hozzá csatolt fényképes adatlapokat tartalmazó dokumentációt, amely biztosítja a kiemelt sírok törvény általi védettségét.

A döntést követően Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter rendelettel erősíti meg a sírok védettségét.

Mint ismeretes, a kolozsvári Házsongárdi temető „B” kategóriás műemlékként szerepel az Országos Műemlékvédelmi Listán, ám az általános keret nem jelentett egyéni, kiemelt védettséget egy-egy síremlék számára. Az elmúlt évben tapasztalt sírrongálások miatt Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter felkérésére idén nyáron elkezdődött a sírok egyéni felmérése. A munkát a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Kolozs megyei Igazgatósága és az általa felkért szakértők, a Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság munkatársai végezték el, akik december 12-én véglegesítették és jutatták el a dokumentációt a kulturális tárcához.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter az Országos Műemlékvédelmi Bizottság döntését követően elmondta:

A kulturális tárca és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik kiemelten fontos célkitűzését teljesítjük ma. A kolozsvári Házsongárdi temető közel 400 sírjának biztosítunk kiemelt védettséget, ezáltal az erdélyi magyar történelmi múlt előtt hajtunk fejet, őrizzük meg nagyjaink méltó emlékét. Nem véletlen, hogy a védetté nyilvánított 397 síremlék 85 százaléka magyar származású személyiségé. Úgy vélem, a kolozsvári és az erdélyi magyar közösség számára ez az egyik legszebb karácsonyi ajándék” – hangsúlyozta Kelemen Hunor tárcavezető.   

A júniusban elindult felmérést irányító Hegedűs Csilla miniszteri tanácsos így fogalmazott:
 
A temető több nemzetiséget szolgál, így a kiemelkedő magyar személyiségek mellett - Apáczai Csere János, Bánffy Miklós, Kós Károly vagy Brassai Sámuel, olyan román személyiségek is nyugszanak itt, mint Dominic Stanca vagy a Haţeganu család. Nagyon fontosnak tartjuk ezt a felmérést, mivel ahhoz, hogy megfelelő védelmet tudjunk kialakítani, pontosan kellett tudnunk azt is, hogy mit óvunk”. Hegedűs emlékeztetett arra, hogy a 422. számú Műemlékvédelmi Törvény szerint e síroknak az őrzése és karbantartása a kolozsvári tanács és a Polgármesteri Hivatal felelőssége.

A 397 síremlék műemlékké való nyilvánítása a legmagasabb fokú védelem biztosítását jelenti a több mint 400 éves temető számára, amelyet 40 évvel ezelőtt nyilvánítottak „B” kategóriás műemlékké.

A védetté nyilvánított síremlékek között található többek között Apáczai Csere János, Tóthfalusi Kis Miklós, az Esterházy-Mikó-Mikes család sírkertje, Dsida Jenő, Jósika Miklós, Szenczi Molnár Albert, Bölöni Farkas Sándor, Kriza János, Xántus János sírboltja valamint Szilágyi Domokos és Hervay Gizella közös síremléke.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.