Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása: az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia be kell kerüljön a tanügyminisztérium versenynaptárába

2015.03.01. | Ifjúság , Oktatásügyek , Communitas , Főtitkárság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása: az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia be kell kerüljön a tanügyminisztérium versenynaptárába

A testnevelés-oktatás és a sportversenyek szervezése folyamán felmerülő problémákról, a szaktanárok képzési lehetőségeiről, az idei év versenynaptáráról egyeztettek az RMDSZ Főtitkárság és a Communitas Alapítvány kezdeményezésére sorra kerülő Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásán (TTOT), 2015. február 28-án, Kolozsváron. A Bihar, Kolozs, Hargita, Kovászna, Maros, Szilágy, Fehér, Beszterce-Naszód megyékből jelenlévő magyar testnevelő tanárok az első alkalommal, ez év szeptemberében, Kolozsváron megszervezésre váró Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia technikai részleteit is kidolgozták.

Bodor László, az RMDSZ főtitkárhelyettese a tanácskozáson kifejtette, érvényt kell szerezni annak a törekvésnek, amely az erdélyi magyar testnevelő tanárok munkáját szélesebb körben ismertté és elismertté teszi. Célunk, hogy az RMDSZ, a Communitas Alapítvány és a TTOT partnerségében megszervezett erdélyi magyar sportesemények – hangsúlyosan az Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpia is – bekerüljenek a tanügyminisztérium versenynaptárába, ugyanúgy, ahogyan például a magyar nyelv és irodalom vagy a természettudományi versenyek” – hangzott el a főtitkárhelyettes felszólalásában.

 

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese ismeretette a jelenlévőkkel a Szövetség másfél éve tartó munkafolyamatát, amelynek keretében szociológusokkal, demográfiai és oktatási szakértőkkel településekre való lebontásban megrajzolták azt a helyzetképet, amely alapja lesz az RMDSZ oktatási stratégiájának. Munkánk során a szakértői partnerségen túl, nagy segítségünkre voltak az önkormányzatok vezetői, a tanárok és sok esetben maguk a szülők is, így hatékonyan tudtuk megvizsgálni a helyi szinten felmerülő legkülönfélébb problémákat, így sikerült megfelelő megoldásokat találnunk” –  magyarázta a főtitkárhelyettes.

 

A tanárok és diákok egybehangzó véleménye szerint nagy sikernek örvend az Erdély Kupa rendezvényünk, amely ma is hiánypótló alkalom arra, hogy a magyar tannyelvű gimnáziumok diákjai megmutathassák tehetségüket, magyar közegbe versenyezzenek, megismerjék egymást” – nyilatkozta az egyeztetést követően Grabán Zsolt, a tornát szervező Communitas Alapítvány sport szaktestületének elnöke, aki elmondta, a 11 évvel ezelőtt útjára indított rendezvényt idén bővíteni szeretnék, több versenyszámot terveznek, látványosabb eseménnyel akarják megszólítani a diákokat, ebben pedig, csak úgy, mint az előző versenyek alkalmával, az iskolaigazgatók, pedagógusok, testnevelő tanárok aktív közreműködésére is számítanak.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.