Tanulságos eset a Trandafir Norberté, jól példázza, mi a helyzet Marosvásárhelyen

2012.05.25. | Ifjúság , Önkormányzati választások , Marosvásárhely , sport
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tanulságos eset a Trandafir Norberté, jól példázza, mi a helyzet Marosvásárhelyen

Sportszakemberekkel, sportolókkal és sportkedvelőkkel találkozott csütörtök este az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, Frunda György. A megbeszélésen elhangzott: jelentős infrastrukturális beruházásokra van szükség a közeljövőben, amellett lényegesen nagyobb figyelmet kell szentelni az iskolás sportnak.

„Szép múltja van a vásárhelyi sportnak, és a legszebb az benne, hogy a csapatok legalább háromnegyed részben helyi játékosokból álltak” – mondta felvezető beszédében Frunda György. Hozzátette: szerinte a polgármesteri hivatalnak egyaránt támogatnia kell a profi sportot, a tömegsportot és az iskolás sportot is. „A városnak 140 millió eurós az évi költségvetése, úgy vélem, ebből mindenkinek jutna. Egyetlen elvárás lenne, éspedig hogy helyi fiatalokat neveljünk, nekik biztosítsunk szereplési és kiugrási lehetőséget.”

Frunda György szerint nagyon fontos a létesítmények kérdése. „Úgy vélem, három részre lehet bontani a témát. Az első a jégcsarnok, amelynek befejezését a polgármester személyes okok miatt hátráltatta, illetve meggátolta. Ezt már az ősszel be lehetne fejezni, és létre is lehetne hozni egy hokicsapatot. Ami a ligeti stadiont illeti, ennek állapota annyira leromlott, hogy más megoldás nincs: le kell bontani, és újat kell építeni a helyére. Európai uniós pénzekből meg lehetne ezt tenni, 20 százalékos önrészt kell hozzá biztosítani. A Ligetben amúgy teljes sportkomplexumot lehetne kiépíteni, és összekötni a Maros-híd melletti tekecsarnokkal” – mondta Frunda György.

A polgármesterjelölt érdeklődéssel hallgatta az ezután következő hozzászólásokat. Hogy tudniillik nagyon fontos az infrastruktúra fejlesztése, hiszen csak ekként érhetjük el, hogy Marosvásárhely a tudomány és a kultúra mellett a sport városa is legyen, és rangos rendezvények, így például Európa-bajnokságok szervezésére pályázhasson. Ezzel kapcsolatosan elhangzott, a Május 1-strand befedésének terve már a hatvanas években elkészült, csak elő kellene venni, a mai követelményekhez igazítani, és hozzá is lehetne fogni a munkához. Jó lenne továbbá, ha ingyenesen biztosítanák a sportolás lehetőségét azokban a már meglévő – és köztulajdonban lévő – sportlétesítményekben, ahol most bérleti díjat szednek a jelentkezőktől. A grundok ti. eltűntek, a lakótelepi játszótereken ma már csak 5-6 éves korig találnak szórakozást a gyerekek, a nagyobbaknak semmiféle kikapcsolódási lehetőséget nem nyújtanak. Egykor több pálya is volt a panelházak között, mára ezekre garázsokat építettek.

Ami a helyi tehetségek nevelését illeti: az egyik hozzászóló szerint a polgármester lesajnálóan nyilatkozott a marosvásárhelyi sportiskoláról, bár éppenséggel annak célja és feladata felkutatni a kiemelkedő képességű fiatalokat. „Ti csak huligánokat és örömlányokat neveltek” – az egyik részvevő szerint állítólag ezt mondta a 12 éve regnáló polgármester. Az ilyen megnyilvánulások helyett éppenséggel több figyelmet és jobb körülményeket kellene biztosítani a tanintézménynek, ahol nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek keze alatt nevelkedhetnek az ifjú tehetségek. Sokatmondó az olimpiai részvevő Trandafir Norbert úszó esete, akit ahelyett, hogy segítettek volna az ötkarikás játékokra való felkészülésben, még gátolták is az edzésmunkában. Támogatást pedig nem kapott a remek sportoló, így kénytelen volt Bákóba igazolni, ahol megbecsülik. Iskolák közi bajnokságokra is szükség lenne – hangzott még el a témához kapcsolódóan –, ez egyrészt összehozná a fiatalokat, másrészt tartalmas és mozgalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítana nagyon nagy számú diák számára.

Fontos lenne ugyanakkor a kerékpározási lehetőségek javítása. Egyrészt a már régóta várt kerékpáros sávok kijelölése révén, nem mellékes azonban az sem, hogy a közintézmények közelében bicikliparkolókat kellene kialakítani, ahol az ügyintézésre érkezők biztonságban hagyhatnák kétkerekűjüket. Ezzel egyetértett Frunda György is, de a polgármesternek további javaslata is van a témához kapcsolódóan. „Megválasztásomat követően a város 100-200 biciklit vásárol, amelyeket különböző helyekről ingyenesen lehet majd kikölcsönözni egy órára, bankkártya vagy másmilyen személyazonossági alapján. Egy óránál hosszabb használat esetén jelképes díjat, 1 lejt kellene fizetni. Ezzel bátorítanánk a lakosságot, hogy gépjárművek helyett az egészségesebb és környezetkímélőbb megoldást válassza” – mondta Frunda György.

„Nem négy, hanem nyolc évi munkára való javaslat hangzott itt el. Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy létezik egy olyan társadalmi elvárás, amelynek a mostani polgármester nem tudott megfelelni, egy igény, amelyet nem tudott teljesíteni. Másként kell hozzáállni ehhez a kérdéshez, mint tette a jelenlegi városvezetés, ezen mindenképpen változtatunk. Létrehozok egy szakemberekből álló tanácsadó testületet, amelynek segítségével hozzáértő módon reagálhatunk majd a felmerülő gondokra. Megoldjuk Trandafir Norbert helyzetét, itthon tartjuk kiváló sportolóinkat, és olyan finanszírozási rendszert dolgozunk ki, amelyben a jó eredményeket elérő csapatok és egyéni sportolók több pénzben részesülhetnek, míg a gyengébbek kevesebbet – ez így logikus és tisztességes” – zárta mondandóját Frunda György.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.