Tanulmányozható a régióátszervezési javaslatcsomag - Várja a véleményeket Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja

2013.03.06. | Hargita , Régiók
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elérhető az interneten és véleményezhető az a javaslatcsomag, amelyet Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja készített az ország régióátszervezési és területi-közigazgatási reformjával kapcsolatban.

A dokumentum megtekinthető és letölthető a http://elemzo.hargitamegye.ro/ honlapról. Az elemzők kimutatják, hogy a jelenlegi régiófelosztás, etnikai vonatkozásoktól függetlenül, előnytelen a szegényebb megyék számára, ezért átszervezésre van szükség, az EU-s módszertannal összhangban homogénebb régiókat kellene létrehozni. A megyei tanács szakértői csoportja megállapítja, hogy „a regionális szerkezet gazdag és szegény megyék összefércelésével elfedte a valós területi különbségeket, így gyakorlatilag a beavatkozások megfelelő helyre történő irányítása és azok területi hatásainak érvényesülése lehetetlenült el”. Az elemzők lépcsőzetes átalakítást javasolnak: előbb a statisztikai-tervezési régiókat kell átszervezni, és ezek majd a kompetenciáik fokozatos bővítésével, a későbbiekben kapnának közigazgatási hatásköröket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a közvitát nem szabad megspórolni, és ha a kormány nem veszi ezt komolyan, akkor a szakma és az önkormányzatok felelőssége a széles körű konzultáció lebonyolítása. A munkaanyag elkészítésében a megyei tanács elemzőcsoportja külső szakembereket is bevont. A dokumentumot bemutatták az RMDSZ március elseji, kolozsvári regionális önkormányzati tanácsi ülésén, valamint februárban Bukarestben is, a szövetség parlamenti frakcióinak. A javaslatcsomagot eljuttatják megyei önkormányzati vezetőknek, és a román változata is elkészült, amely alapján szakmai párbeszédet kezdeményeznek román szakemberekkel, továbbá workshopot is rendeznek, és várják az érdemi hozzászólásokat.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.