Szüreti fesztivál Dobrán

2012.10.21. | Ünnep , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szüreti fesztivál Dobrán

„Az a jó bográcsgulyás, amelyik ízlik” – fogalmazta meg az örökérvényű igazságot Kereskényi Gábor RMDSZ-es képviselőjelölt a dobrai bográcsfőző verseny zsűrizése közben. Hét csapat nevezett be az V. Dobrai Szüreti Fesztivál nyitányaként megrendezett versenyre, amelyre a helyiek mellett a Szilágy megyei Perecsenyről is érkeztek szakácsok.

A Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, Erdei D. István képviselő, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Kereskényi Gábor és Balogh Sándor képviselőjelöltek, Kovács Máté megyei tanácsos, valamint Kallós Ferenc helyi vállalkozó alkotta zsűri csak elhúzódó vita után tudta megállapítani a végső sorrendet.

A bográcsfőző versenyt végül kis különbséggel a vendég perecsenyi csapat nyerte meg. Gergely Ilona, a győztes csapat főszakácsa elmondta, sikerük elsősorban a felhasznált alapanyagnak és nem utolsósorban a messze földön híres perecsenyi hagymának tudható be. A verseny második helyén a Forgács Diana, Kallós Erika és Kocsis Norbert alkotta csapat végzett, a harmadik díjat pedig a Sipos Tibor és a község alpolgármestere, Fekete Bertalan főzte bográcsos vitte el.

Az ízletes ebédet követően istentiszteletre került sor, majd a templomkertben elhelyezett turul emlékművet koszorúzták meg. „Emlékezzünk azokra, akik előttünk jártak évszázadokon keresztül” – kezdte az emlékműnél mondott ünnepi beszédét Sógot Csaba. Az európai parlamenti képviselő beszédében elmondta, az emlékezet volt az, ami összetartott bennünket, az emlékezet az, ami közösségé kovácsolja a falut. Ezt követően Erdei D. István beszédében a két világháború hősi halottainak emelt emlékmű létrehozásának körülményeire emlékezett. „Az elmúlt 23 év alatt bebizonyosodott, hogy az RMDSZ-en kívül nincs más politikai erő, amely jobban képviselne bennünket” - zárta szavait a képviselő, majd az RMDSZ parlamenti képviselőcsoportja és a megyei RMDSZ nevében Sógor Csabával és Pataki Csaba megyei RMDSZ elnökkel közösen elhelyezték az emlékezés koszorúját az emlékműnél.

A dobrai szüreti fesztivál a helyi kultúrotthonban megrendezett ünnepi műsorral majd késő éjjelig tartó bállal zárult.


Sógor: Ma nem hősi halottakra van szükségünk, hanem hősi túlélőkre


Kettős ünnepség helyszíne volt október 20.-án a Szatmár megyei Dobra, ahol az ötödik Szüreti Fesztivál keretén belül a dobraiak és a Dobráról elszármazottak találkozására is alkalom nyílt. A dobrai gyökerekkel rendelkező Sógor Csaba évről-évre szívesen látogat el a falu őszi rendezvényére.

Az V. Dobrai Szüreti Fesztivál bográcsfőző versennyel vette kezdetét, majd sor került a hagyományos hívógatóra, amelyet ünnepi istentisztelet követett a helyi református templomban. Ezután a templomkertben az öt évvel ezelőtt felállított Turul-szobornál folytatódott az ünnepség, ahol Erdei D. István parlamenti képviselő, Suhó Zoltán helyi iskolaigazgató, valamint Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő mondott beszédet.
    
 - Az egyik ősöm 1650. novemberében magától Rákóczi Györgytől kapott egy nemesi levelet, mert karddal védte meg a hazáját – nyitotta ünnepi beszédét a két világháború hősi halottainak emelt emlékmű előtt Sógor Csaba. „Emlékezzünk azokra, akik előttünk jártak: nevekre, arcokra, történetekre, szülőkre, testvérekre, elhunytakra, a még közöttünk lévőkre. Ne feledjük, hogy őseink a földből éltek és ha kell ezt a földet karddal védték meg. Az emlékezésnek akkor van értelme, hogyha ezek a nevek, arcok, történetek, földek és kardok nemcsak egy ember, vagy egy falu története, hanem egy egész közösség története, mert ha ez nem így van, akkor csak üres és hiábavaló múltsíratás a mi emlékezésünk. ” – mondta az erdélyi magyar képviselő.

Sógor Csaba szerint változik körülöttünk a világ, ma már nemcsak karddal kell megvédeni a hazát és nem csupán csak a földet kell megművelni, hanem tudással kell többet és jobbat tenni. „Ma nem hősi halottakra van szükségünk, hanem hősi túlélőkre, akik bármilyen körülmények között az ősöktől szerzett tudással jobban művelik a földet, jobban szeretik a falut, a közösséget, a hazát, amelynek tagjai.  Az első és második világháború hősi halottai embertelen háborúban haltak meg a hazáért, sokan nem is hazai földön. Ma sokan arra biztatnak, egymással versenyezzünk, ugyanazért az ügyért külön harcoljunk. El akarják hitetni velünk, hogyha egymás ellen indulunk a választásokon, ha széthúzunk, az hasznunkra válik” – mutatott rá az EP-képviselő.  

Az esemény zárásaként a vendégek megkoszorúzták a templomkertben öt évvel ezelőtt felállított Turul-szobrot, majd a helyi ifjúság kulturális programja következett, aztán pedig kezdetét vette a szüreti mulatság, amelynek bevételét az egyházközség javára, egy ravatalózó építésére fordítják majd.Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.