Szükség van a párbeszédre – Kelemen Hunor szövetségi elnök Martonyi János külügyminiszterrel találkozott

2013.03.04. | Visszaszolgáltatások , magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szükség van a párbeszédre – Kelemen Hunor szövetségi elnök Martonyi János külügyminiszterrel találkozott

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bukaresti Elnöki Hivatalában találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök és Martonyi János, Magyarország külügyminisztere.

A felek a találkozó végén úgy értékelték, szükség van a párbeszédre annak érdekében, hogy helyreállítsák és megerősítsék a bizalmat a két ország között.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a romániai magyar nemzetközösség legitim, parlamenti képviselőjeként tájékoztatta a magyar külügyminisztert mindazokról a problémákról és kihívásokról, amelyek 2013-ban aktuálisak, és ezek közül néhány hosszú távon meghatározza az itt élő közösség sorsát.

”Sor kerül az alkotmány módosítására, a fejlesztési régiók átszervezésére, döntés születik az elkobzott magán és egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról. Mindezek közül a legfontosabb ebben a pillanatban a régiók átszervezése, mert nagyon nagy a veszélye annak, hogy a tömbmagyar vidékeken a közösségek és az önkormányzati képviselet egyaránt feloldódna, elveszne. Az RMDSZ a régióátszervezés témájában elsősorban szakmai érveket sorakoztat fel, és partnereket keres a román és a magyar politikában egyaránt” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nacionalista, magyarellenes retorikának az a célja, hogy elszigetelje az RMDSZ a politikában azért, hogy ne találhasson szövetségeseket a román pártok között. Elmondta, az RMDSZ-nek az a célja, hogy kiemelje a fejlesztési régiókról szóló vitát az etnikai dimenzióból, és gazdasági, szakpolitikai érvekkel akarja ezeket megerősíteni.

A Szövetség elnöke hozzátette, a közösségi szimbólumok használata nem lehet kérdés egy európai államban. „A közösségi szimbólumok használata nem alkotmányellenes, nem sérti a többségi lakosok egyéni vagy közösségi érdekeit. Ilyen közösségi szimbólumokat szerte Európában láthatunk, amelyek nem tesznek mást, mint erősítik egy-egy helyi közösség identitását. Az az álláspontunk, hogy bármely Európai Uniós tagállamban élő nemzeti kisebbségnek joga van saját nemzeti szimbólumainak, jelképeinek a használatára”.

A szövetségi elnök ugyanakkor megerősítette, az RMDSZ továbbra is a természetbeni visszaszolgáltatást tartja célravezetőnek a restitúciós rendelkezés megalkotásakor.

Kelemen Hunor leszögezte, az RMDSZ továbbra is korrekt, partneri kapcsolatra törekszik a magyar kormánnyal, a párbeszédet és az egyeztetést tartja a legfontosabbnak.

„Magyarország és Románia kormánya is úgy érzi, hogy a kisebbségi kérdés nem belügy” - mondta Martonyi János külügyminiszter Bukarestben, az RMDSZ elnökével való találkozót követően. Kihangsúlyozta, Magyarország az itt élő magyar közösség igényeit, elvárásait kívánja teljesíteni, őket akarják támogatni és segíteni.       

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.