Szolidaritási alapot hoz létre az RMDSZ a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetők támogatására (AUDIÓ)

2018.07.17. | RMDSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szolidaritási alapot hoz létre az RMDSZ a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetők támogatására (AUDIÓ)

Az RMDSZ megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi vezetőket. Arra kérjük mindazokat, akiknek fontos a székely zászló, közösségünk szimbólumainak szabad használata, hogy lehetőségeikhez mérten adakozzanak.

Az öt éve elindult hatósági zaklatás eredményeként legutóbb 42 642 lejre bírságolták Péter Ferenc, Szováta volt polgármesterét, illetve 75 130 lej kifizetésére kötelezték Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét.

A Szövetség felháborítónak tartja a magyar közösség elleni nyílt támadásokat, a székelyföldi intézményvezetők meghurcolását és zaklatását. Románia a nemzetközi porondon felvállalta kulturális identitásunk megőrzésének ösztönzését, közösségi szimbólumaink szabad használatának biztosítását. A szóban forgó büntetések és a magyar közösség szimbólumhasználata elleni lépések nemcsak Románia Alkotmányát sértik, hanem semmibe veszik az ország EU-s és NATO-csatlakozás előtti kötelezettségvállalásait. 2018-ban, a centenárium évében eljött az ideje annak, hogy a többségi társadalom ráébredjen: a nemzeti kisebbségek kulturális sokszínűsége Románia legnagyobb vonzereje és erőforrása, amelyet nem lábbal kell tiporni, hanem óvni és gazdagítani kell” – hívta fel a figyelmet Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

Rámutatott: a Románia által ratifikált Európai Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, valamint az Alkotmány 6. cikkelye tételesen kimondja, hogy az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségek jogait etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.

A Szövetség keretében működő Országos Önkormányzati Tanács (OÖT) közös memorandumot kezdeményez, és nemzetközi szervezetekhez fordul.

Horváth Anna nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

 

A pénzbeli felajánlásokat a Novum Forum Siculorum Egyesület kizárólagosan erre a célra nyitott és elkülönített bankszámlák egyikére kérjük:

Egyesület neve: ASOCIAȚIA NOVUM FORUM SICULORUM EGYESÜLET

Adószám: 39329492

Számlavezető pénzintézet (románul): Banca Transilvania sucursala Târgu Mureș

Lejes bankszámla: RO24 BTRL RONC RT04 4391 4002

Eurós bankszámla: RO98 BTRL EURC RT04 4391 4001

Forintos bankszámla: RO14 BTRL HUFC RT04 4391 4001

SWIFT kód: BTRLRO22

Az adomány utalásakor kérjük, tűntesse fel a megjegyzés (mențiune) résznél, hogy: DONAȚIE. Az adományok rendeltetésszerű hasznosításáért felelősséget vállalunk, és ennek nyilvánosságát biztosítjuk. Felmerülő kérdéseiket a szolidaritasialap@rmdsz.ro e-mail címre várjuk.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.