Székelyudvarhelyi közvitán Antal Árpád és Arros Orsolya

2016.05.12. | Sepsiszentgyörgy , Önkormányzati választások , Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székelyudvarhelyi közvitán Antal Árpád és Arros Orsolya

„Olyan összpolitikát kell folytatnunk, amely az embereket szolgálja. Az emberek ugyanis azt használják, amit nekik építenek, ha utakat, akkor autóznak rajta, ha kerékpárutat, akkor kerékpároznak, ha sétálóutcát, akkor sétálnak” – mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azon a nyílt közvitán, amelyet Arros Orsolya az új központ terve kapcsán május 11-én, szerda délután szervezett.

Az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjének tervei közt szerepel egy új városközpont kialakítása, amelynek látványtervét megvitatásra tárta elő a Bocskai-házban, ahol fiatal vállalkozók mellett panziót működtetők, idősek, környékbeli lakosok is jelen voltak.

Valamikor Székelyudvarhely volt a gondozottabb Sepsiszentgyörggyel ellentétben, ma viszont ez másként van – indította beszédét Antal Árpád polgármester. A sepsiszentgyörgyi főtér felújításának terve egy évvel ezelőtt vegyes indulatokat váltott ki az ott lakókból, azonban ma felmérések is alátámasztják, hogy jó döntés volt a központ átalakítása. Forgalmat zártak le, parkosítottak, szökőkutat építettek, és megtelt élettel a tér, mely ma számos rendezvény színtere lett – részletezte Sepsiszentgyörgy polgármestere, az elmondottakat pedig számos fotóval példázta.

Arros Orsolya felvezetőjében kiemelte, a gyönyörű központot meg tudják mutatni egy olyan közösségi hely, főtér kialakításával,a mely mai szemmel nézve funkcionális, reprezentatív és nem utolsó sorban az emberekért van. A városháza előtti tér lezárásával, sétáló kialakításával, a zöldövezet növelésével, különböző pihenők létrehozásával Udvarhelyen is esély lenne arra, hogy a lakosok tényleg magukénak érezzék a központot. „Itt tranzitforgalom van, ehelyett azt szeretnénk, ha itt időznének az emberek, az idelátogatók” –fogalmazott. A jelenlévő Szijgyártó Bálint és Orbán László fiatal udvarhelyszéki építészek véleménye is arra erősített rá, miszerint a főtér valamikori szerepén alapul a terv, hiszen Székelyudvarhely központjában piactér volt, ide jöttek az emberek a portékáikkal, és ide jött a vásárló, a bámészkodó egyaránt. 

Számos kérdéssel fordultak az érdeklődők Arros Orsolya, illetve Antal Árpád felé, aggodalmuk javarészt nem a tér esztétikai kinézetével volt kapcsolatos, hanem sokkal gyakorlatiasabb témákat érintett: hogyan oldják meg a forgalomelterelést, mi lesz a panziókkal, az üzletek megközelítésével, a taxisok, autós iskolások sorsa. A polgármesterjelölt mindenkinek készséggel válaszolt, van megoldás a parkolásra, parkolóházak építésére már megvizsgáltak területeket, az árufeltöltést nem fogja zavarni a tér elrendezése, a taxisokkal már egyeztettek, az autós forgalom problémáját pedig integráltan igyekeznek majd rendezni.

Az építő jellegű hozzászólások több vetületre rávilágítottak, és ahogy az építészekkel egyetértve Arros Orsolya is hangsúlyozta: a városközpont látványterve egy koncepció, bármikor alakítható. „A helyi emberekkel, tapasztalt szakemberekkel konzultálva valósulhat ez meg. Van nyitottság a párbeszédre, innen pedig egy lépés már a megoldás” – összegzett az RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.