Székely István: biztosítanunk kell a községi művelődési házak biztonságos működését – A kultúrházak jobb kihasználása céljából a KAT megfogalmazta ajánlásait (AUDIÓ)

2016.04.14. | Kultúra , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székely István: biztosítanunk kell a községi művelődési házak biztonságos működését – A kultúrházak jobb kihasználása céljából a KAT megfogalmazta ajánlásait (AUDIÓ)

Az önkormányzati választások közeledtével fontos, hogy összegezzük megvalósításainkat, de legalább annyira fontos a továbbra is létező gondok beazonosítása, az ezzel kapcsolatos célok kitűzése. Az egyik olyan kérdés, amivel hangsúlyosan foglalkoznunk kell, a községi művelődési házak helyzete. Ezek biztonságos működését biztosítanunk kell” – jelentette ki Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács (KAT) elnöke.

Sok magyar többségű településen sikerült a művelődési házakat felújítani, de ezek az épületek gyakran nincsenek kellőképpen kihasználva. A szűkös költségvetés mindenhol gondot okoz, de ennek ellenére több olyan kérdés is van, amelyben a polgármester, a helyi tanács léphet.

Talán legfontosabb a főállású kultúrfelelős alkalmazása, még akkor is, ha egyben ő a könyvtáros is. „Kezeljük prioritásként személyét, hiszen ő nemcsak a közművelődés szempontjából fontos, hanem a település mindennapjainak történéseit is fel tudja pörgetni. Sok helyen gondot okoz a megfelelő kompetenciával rendelkező kulturális menedzser hiánya, ezért ősztől az EMKE és magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet partnerségével akkreditált képzéssorozatot indítunk számukra kulturális programok szervezéséről, a helyi értékfeltárásról” – fogalmazott a KAT elnöke.

Elmondta, a programok tekintetében nem szabad csupán az önkormányzat által szervezettekre hagyatkozni. „Ahhoz, hogy a kultúrházak betöltsék rendeltetésüket, tevékenységükbe civil szervezeteket is be kell vonnunk. Fogalmazzuk újra ezeket az intézményeket egy olyan multifunkcionális közösségi térként, amely térítésmentesen lehetőséget kínál a község minden önszerveződő csoportjának, befogadja a különböző képzési programokat” – nyomatékosított Székely István.

Azt is hangsúlyozta: a helyi közösségek megmaradásának alapja a részvétel és a szolidaritás, amelynek kialakításában a művelődési házaknak, a kulturális menedzsereknek kiemelt szerepük van. Ezért fontos, hogy az RMDSZ önkormányzati célkitűzéseiben ennek kérdése hangsúlyosan szerepeljen – érvelt.

Hanganyag:
Székely István nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.