Spanyolország kiáll Románia Schengen-csatlakozása mellett

2015.05.20. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Spanyolország kiáll Románia Schengen-csatlakozása mellett

Spanyolország támogatja Romániának a schengeni-övezethez való mielőbbi csatlakozását, mert meggyőződése, hogy az ország eleget tett az előírt technikai feltételeknek, készen áll arra, hogy fokozatosan a schengeni rendszer részesévé váljon: az első fázisban a repülőtereken és a vízi közlekedésben szüntetnék meg a határellenőrzést, a második szakaszban pedig a szárazföldi határátkelőhelyeken” – hangsúlyozta Ramiro Fernandez Bachiler, Spanyolország romániai nagykövete, akit szerdán, május 20-án Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke fogadott Bukarestben.

Hozzátette, a két ország között jók mind a politikai, mind pedig a gazdasági kapcsolatok, amit az is bizonyít, hogy a válság ellenére, Spanyolország ma is fogadja a romániai munkavállalókat. „Több mint egymillió román állampolgár dolgozik jelenleg Spanyolország területén, és elmondhatjuk, hogy tudásukkal, felkészültségükkel, elégedettek vagyunk” – fogalmazott Bachiler.

 

Felszólalásában Borbély László elmondta, ha a számokat nézzük, Romániának Spanyolországgal van talán a legjobb gazdasági kapcsolata, de sok a közös pont a kisebbség, illetve a szomszédságpolitikájuk kapcsán is. A beszélgetésen a katalán helyzet is szóba került, hiszen fontos autonómia-modellként szolgál a romániai magyarság számára.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.