Román Magyar kultúrtörténeti híd – Kolozsvár 100

2018.06.15. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Román Magyar kultúrtörténeti híd – Kolozsvár 100

Fotó: Gönczy Tamás

Közel száz diák vett részt  a Kolozsvár 100 című kétnyelvű kultúrtörténeti vetélkedőn és mutatta be  a kincses város nagyjait, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának dísztermében, június 14-én, csütörtökön. Az interaktív vetélkedő az RMDSZ Ezer év Erdélyben, Száz év Romániában című, a centenáriumi évre tervezett programsorozatának része, amelyet a Robert Schumann Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, illetve a Kolozs megyei Tanfelügyelőség közreműködésével szervezett meg.

Összesen tizennégy középiskolásokból álló csapat nevezett be a Kolozsvár elmúlt száz évéről szóló vetélkedőre, ahol magyar és román diákok a város ismert személyiségeit mutatták be interaktív előadások révén. A magyar tannyelvű iskolák egy román nemzetiségű, a román tannyelvűek pedig egy magyar nemzetiségű híres személy munkásságát mutatták be.  Az előadásokat egy öttagú szakmai zsűri értékelte: 

Hegedüs Csilla,  az RMDSZ Kulturális Főosztályának ügyvezető elnöke, dr. Ionuț Costea egyetemi docens, a Központi Egyetemi Könyvtár aligazgatója,  dr. Lupescu Radu egyetemi docens, a Sapientia EMTE Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék tanszékvezetője, Sabin Sărmaș városi tanácsos, illetve Varga Ibolya rendező.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ Kulturális Főosztályának ügyvezető elnöke elmondta, ez a program megfelelő keret a kultúrák közti párbeszédre. „Jó volt látni, hogy azok a híres személyiségek, akik meghatározzák a kolozsvári magyarok identitástudatát, felkeltették a román fiatalok érdeklődését is. Azt szeretnénk, ha közösen tudnánk gondolkodni arról, hogy milyen legyen a közvetkező száz évünk, ha a kölcsönös megismerés jegyében feltett kérdésekre a fiatalok, saját maguk kereshetnék meg válaszaikat. Az a célunk, hogy a vetélkedőt Erdély minél több városába eljuttassuk” - hangsúlyozta.

Horváth Anna az RMDSZ ügyvezető alelnöke a rendezvény megnyitóján elmondta: a közös jövőképnek, a kölcsönös tiszteletnek nélkülözhetetlen feltétele az, hogy megismerjük egymást, erre az ilyen alkalmak jó lehetőséget biztosítanak. „Hidakat kell építenünk, és szerencsénkre a fiatal generáció nyitottsága, empátiája sokkal nagyobb, mint a mai felnőtteké” – fogalmazott.

A szervezők négy első díjat osztottak ki: a nyertes csapatok részt vehetnek egy ötnapos tanulmányi kiránduláson. Első helyezett lett a Coșbucx100 - George Coșbuc Nemzeti Kollégium csapata, az Echipa Avram Iancu - Avram Iancu Elméleti Líceum csapata, az Országépítők - Báthory István Elméleti Líceum csapata, valamint a Refisek - Kolozsvári Református Kollégium csapata. Az esemény főtámogatója a Communitas Alapítvány volt, a kolozsvári városi tanács hozzájárulásával.

A vetélkedőn részt vett: az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Augustin Maior Technikai Kommunikációs Líceum, Avram Iancu Elméleti Líceum, Báthory István Elméleti Líceum (két csapat: Országépítők, Ziphius Cavirostris), Energetikai Líceum, Eugen Pora Elméleti Líceum, George Barițiu Nemzeti Kollégium, George Coșbuc Nemzeti Kollégium, Iulian Pop Közgazdasági Kollégium, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvári Református Kollégium, Onisifor Ghibu Elméleti Líceum, Romulus Ladea Képzőművészeti Líceum.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.