RMDSZ: védelmet örökségünknek, élhető városközpontokat a magyar közösségeknek! (AUDIÓ)

2016.04.28. | Kultúra , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: védelmet örökségünknek, élhető városközpontokat a magyar közösségeknek! (AUDIÓ)

Az RMDSZ olyan városvezetőket támogat a közelgő választáson, akik szakemberekkel közösen dolgozzák ki a városközpontok felújítási ütemtervét, akik egy élhető városközpontért mindent megadnak, pénzt, paripát, fegyvert – fejtette ki a Szövetség önkormányzati keretprogramjának örökségvédelemre vonatkozó fejezetéről Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök. Az április 23-i, szombati Szövetségi Képviselők Tanácsán elfogadott program nyolc területének egyike a magyar közösség azon elvárására nyújt választ, miszerint biztonságos, emberhez méltó életkörülményeket kell biztosítani a lelakott, lepusztult épületekkel, városközpontokkal ellentétben.

Kolozsváron, január elején úgy döntött a polgármester, hogy szétveri a műemléképületek homlokzatát. A Szövetség alpolgármesterének, Horváth Annának a határozott fellépése kellett ahhoz, hogy szakemberek bevonásával a rombolás leálljon, a hibákat kijavítsák” – említette az örökségvédelemre vonatkozó keretprogram-rész kidolgozásának aktualitását Hegedüs Csilla. Arra is kitért, a kolozsvári történések nem egyedüliek: Erdély-, de országszerte is az emberek biztonságát veszélyeztetik azok a lelakott, lepusztult épületek, városközpontok, amelyek esetében negyedszázaddal a rendszerváltás után sem történt meg a felújítás. „Legutóbbi konzultációnk eredményeire alapozva bátran állíthatjuk, a magyar emberek nem véletlenül tartják fontosnak épített örökségünket, hiszen megszokták, megszerették, úgy gondolják, a biztonságukat veszélyezteti, ha elveszik tőlük azt. Joggal várják el, tehát, tőlünk, hogy büszkék lehessenek városukra, településükre, intézkedéseinkkel jövőt biztosítsunk épített örökségünknek. Természetesen a gond nemcsak nálunk áll fenn, hiszen egyáltalán nem véletlen, hogy az Európai Bizottság a kulturális örökség évének szenteli 2018-at” – tette hozzá a kulturális szakember.

 

A fennálló problémára válaszként az RMDSZ – a városvezetőkkel konzultálva – három szempont szerint módosítaná a törvényt: a történeti városközpontok felújítása közügy, ezért erre a célra helyi és megyei önkormányzati forrásokat, európai uniós alapokat is fel kell használni. A beavatkozások megtervezésekor és kivitelezésekor kötelezően be kell vonni a szakembereket, mindvégig betartva a műemlékek védelmére vonatkozó törvényeket. Végül, de nem utolsó sorban: a Szövetség úgy gondolja, minden tulajdonosnak anyagi lehetőségei függvényében kell hozzájárulnia a felújításhoz, azaz, a nehéz szociális helyzetben élőknek minimális összeggel, a cégeknek pedig a felújítás teljes költségének fedezésével.

Mindamellett, hogy műemlék-jellegű épületeink ezeréves történelmünk jegyeit őrzik, szépek és szeretjük őket, felújításuk révén ahhoz járulnak hozzá, hogy jobb életkörülményeket teremtsenek a magyar embereknek: gazdasági fellendülés történik, munkahelyeket hoz létre a javítás ideje alatt, de különösen utána elsősorban fiataloknak és nőknek” – összegzett az ügyvezető alelnök.

A keretprogram az örökségvédelem mellett az oktatás, a fiatalok, a családok, a költségcsökkentés, a vidékfejlesztés, a romaügy és az önkormányzatiság témájában összegzi az RMDSZ önkormányzati prioritásait.

Hanganyag:
Hegedüs Csilla nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.