RMDSZ: Támogatjuk a decentralizáció folytatását

2013.11.19. | decentralizáció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: Támogatjuk a decentralizáció folytatását

A Kormány ma, november 19-én mutatta be a decentralizációra vonatkozó törvénytervezetet a Parlamentben, melyet felelősségvállalással kíván elfogadtatni. A törvénytervezet nagy arányban tartalmazza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által e téren benyújtott javaslatait. A decentralizáció törvényével kapcsolatban Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője nyilatkozott.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség fontosnak tartja és támogatja az elmúlt években elkezdett decentralizáció folytatását. A Szövetség programjában több mint húsz éve szerepel a decentralizáció megvalósításnak szükségszerűsége, ennek a fontosságát az érdekvédelmi képviseletünk nem csak leírta, hanem vállalta is, hiszen ennek érdekében tett, amikor kormányon volt” – hangsúlyozta Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, a Képviselőház Közigazgatási, Területrendezési és Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke. Cseke kifejtette, hogy a Szövetség nem csak programjába foglalta a decentralizáció fontosságát, hanem cselekedetekkel is alátámasztotta, amikor jelentős kormányzati szerepet látott el, hiszen a kórházak és a tanügy decentralizációit kivitelezte.

 

„A szubszidiaritás elve a mi közösségeinket és önkormányzatainkat is erősíti. Az eddigi országos hatáskörök egy része átutalódnak a helyi hatáskörök alá” – mutatott rá Cseke, a kormány tervezetről elmondva, hogy az az RMDSZ több javaslatát is tartalmazza. „Örülünk annak, hogy a javaslatcsomagunk fontosabb részeit a Kormány felvállalta és támogatta abban a formában, amelyet felelősségvállalással a parlament elé terjesztett” – hangsúlyozta Cseke Attila képviselő, a továbbiakban bemutatta a Kormány által elfogadott decentralizációs törvénytervezetet, amely két részre bontható, első része általános rendelkezéseket tartalmazza, míg a második részét a mellékletek képezik.

 

„Ami az általános rendelkezésekhez általunk benyújtott és a kormány által elfogadott módosító javaslatokat illeti, kiemelném azt, hogy a decentralizáció révén az önkormányzatoknak adnak át olyan hatásköröket, amelyeket eddig az állam Bukarestből látott el. A Kormány javaslatában eredetileg csak a sport és a tanügy területén történt volna meg, mi pedig azt kértük, hogy ez általános kötelezettség legyen minden egyes területen” – taglalta Cseke Attila, majd a további módosító javaslatokról elmondta: „minden egyes decentralizált területhez bekerült az az RMDSZ javaslat, hogy a megyei önkormányzatok az átutalt hatásköröket részletesen szabályozhatják és ugyanakkor a módosítás értelmében az ifjúsági- és sportigazgatóságok pályázati kiírási hatásköröket kaptak”.

 

„A decentralizációs törvénytervezetnek második részében azt kértük, hogy olyan ingatlanokat és hatásköröket is utaljanak át az önkormányzatoknak, amelyek a mi közösségeink számára fontosak” – ismertette Cseke, majd példaként a Kovászna megyei besenyői tábort, valamint szintén a Kovászna megyei ifjúsági és sporthatóság mellett levő sportkomplexumot említette, a Szövetség képviselői kérték, hogy a megyei és a helyi önkormányzathoz utalják át. A Bihar megyei törvényhozó elmondta, hogy hasonlóan a helyi önkormányzat hatásköre alá kérték áthelyezni Hargita megyében a csíkszeredai műjégpályát, gyorskorcsolyapályát, biatlon pályát és ezekhez tartozó komplexumokat is.

 

„Úgy véljük, hogy amennyiben ezeket a közösségek számára fontos helyszíneket továbbra is támogatni akarjuk, akkor nagyon fontos, hogy a bázis is, és magát a sportrendezvényeket lebonyolítandó helyszíneknek is az önkormányzathoz kell tartozniuk annak érdekében, hogy tudjuk őket fejleszteni. Ezeket a Kormány a mi javaslatunkra elfogadta és a felelősségvállalásnál a beterjesztett törvényben szerepelnek. Azt gondoljuk, hogy ez a decentralizációs törvény egy fontos lépés, amelyet az RMDSZ tud támogatni, hiszen közösségeinket hatáskörökkel erősítik, és ez által önmagunk tudunk fejlődni” – zárta ismertetőjét Cseke Attila.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.