RMDSZ: Romániában újra kell gondolni a visszaszolgáltatások rendszerét!

2016.06.01. | Mikó-ügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: Romániában újra kell gondolni a visszaszolgáltatások rendszerét!

Fotó: Kiss Gábor

,,Elfogadhatatlan és igazságtalan döntést hozott a bukaresti restitúciós bizottság akkor, amikor szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét a sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégium ügyében” − nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki hangsúlyozta: ez a döntés alátámasztja a Szövetség által jelzett problémát, miszerint újra kell gondolni a visszaszolgáltatási rendszert, hiszen dossziék százai állnak évek óta megoldatlanul, vagy mint ebben az esetben, akár visszalépés is tapasztalható.

Az ügyvezető elnök emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ tájékoztatását követően, az amerikai külügyminisztérium 2015-ös emberjogi jelentése, tételesen tartalmazza a Mikó Kollégium megoldatlan ügyét, kitérve arra, hogy az ingatlant a kommunista karhatalom kobozta el a református egyháztól. A külföldi nyomás, kiegészülve a hazai érdekképviselet mindennapos munkájával, el kell érje a jelenlegi patthelyzet feloldását. Kovács szerint az is sokatmondó, hogy a restitúciós bizottságban csupán az RMDSZ által delegált képviselő támogatta a visszaszolgáltatást.

,,Az Erdélyi Református Egyházkerület, mint az ingatlan jogos tulajdonosa, minden bizonnyal kihasználja a romániai fellebbezési lehetőségeket, és amennyiben nem jár sikerrel, az Európai Emberjogi Bizottsághoz fordul. Az igazság előbb, vagy utóbb érvényesülni fog” − fogalmazott Kovács Péter ügyvezető elnök.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.