Regionális szóvivőnek nevezte ki Borbély Lászlót az ENSZ Románia fejlesztéséért felelős programja

2011.11.22. | Környezetvédelem , ENSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Regionális szóvivőnek nevezte ki Borbély Lászlót az ENSZ Románia fejlesztéséért felelős programja

www.borbelylaszlo.ro

A fenntartható fejlődés több mint egy elvont fogalom, ahhoz, hogy a stratégiákban előirányzott intézkedések konkretizálódjanak, elsődleges fontosságú a politikai, az akadémiai és a nem kormányzati szférák összehangolt együttműködése. A közeljövőben olyan adminisztratív intézkedések meghozatalára kell koncentrálnunk, amelyek segítenék az akadémiai szférában felhalmozott információk gyors átadását a központi adminisztrációnak – nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter november 22-én egy, a fenntartható fejlesztésről és a zöld befektetések támogatásáról szóló konferencián, Bukarestben.

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium és az ENSZ Románia fejlesztéséért felelős programja (UNDP) által szervezett konferencián Yesim Oruc UNDP képviselő, Călin Georgescu, ENSZ-különmegbízott, Silvian Ionescu, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője és a külügyi,- fejlesztési- és gazdasági minisztériumok képviselői vettek részt.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága 19-ik Ülésének elnökeként szerzett tapasztalatai alapján a környezetvédelmi miniszter elmondta: egy globális fenntartható fejlesztési stratégia kidolgozásában, elfogadásában fontos szerep jut a politikumnak. A politikum hathatós közreműködése nélkül nehezen hihető, hogy egy ilyen érzékeny témában, mint a fenntartható fejlesztés, az országok konszenzusra jutnak a közeljövőben.  Borbély László véleménye szerint a politikai konszenzus fontosságára mutat rá az a tény is, hogy egy-két éves szakértői egyeztetés után, 2011. május 14-én az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága 19-ik Ülése politikai döntés nélkül zárult a szállítás, vegyi anyagok, hulladékmenedzsment, bányászat és tíz éves fenntartható termelés és fogyasztás terén.

Az ENSZ Románia fejlesztéséért felelős programja Borbély Lászlót regionális fenntartható fejlődési szóvivőnek nevezte ki.

A fenntartható fejlesztés megvalósítása érdekében hazai szinten hozott intézkedésekről a környezetvédelmi miniszter elmondta: Románia 2008. óta rendelkezik fenntartató fejlesztési stratégiával, igaz, a dokumentum jóváhagyása után, kevés, a stratégiában foglalt előírások életbeléptetésével kapcsolatos intézkedés született. A mandátuma alatt hozott intézkedések közül Borbély László egy, a minisztériumon belül a fenntartható fejlesztésért felelős osztály létrehozását valamint a fenntartható fejlesztésért felelős minisztériumok közötti bizottság munkájának felgyorsítását említette.

A környezetvédelmi miniszter véleménye szerint a fenntartható fejlesztés terén a kormány legfontosabb feladata a minisztériumok által meghozandó intézkedések világos meghatározása, illetve ezeknek az intézkedéseknek az összehangolása. Nem beszélhetünk energiatakarékossággal és megújuló energiákkal kapcsolatos intézkedésekről, ha nem rendelkezünk egy legalább 2020-ig érvényes koncepcióról. Nem beszélhetünk a hő-központok privatizációjáról, ha nem tudjuk pontosan, milyen intézkedéseket akarunk hozni az üvegházhatású gázok mértékének csökkentése érdekében - emelte ki Borbély László.

A miniszter meglátásában a stratégiák kivitelezésének egyik legfontosabb előfeltétele a pénzalapok biztosítása. Borbély példaként említette a több mint 1.000 szennyezett terület megtisztítását sürgető tanulmány elkészítését, mely akció kivitelezéséhez  a közeljövőben körülbelül 4-5 milliárd euró szükséges. A munkálatok elkészítéséhez szükséges alapok egy részét a minisztérium a Környezetvédelmi Alapból illetve a Környezetvédelmi Operatív Programból biztosítja, de a beruházás nagy értéke szükségessé teszi egy fontossági sorrend kialakítását – emelte ki Borbély László miniszter.