Nyilatkozat a Szerb Köztársaság Képviselőháza döntéséről

2013.06.24. | magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nyilatkozat a Szerb Köztársaság Képviselőháza döntéséről

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megelégedéssel nyugtázza a Szerb Köztársaság Képviselőháza által hozott döntést, amelyben elítélik a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett atrocitásokat, amelyek során – kollektív bűnösségükre hivatkozva – életüktől, szabadságuktól vagy más jogaiktól fosztottak meg ártatlan polgárokat.

Meggyőződésünk, hogy a vajdasági magyarság által hosszú évtizedek óta várt történelmi igazságtétel lezárja a két nép közös történelmének ezen tragikus fejezetét, utat nyitva a megbékélés előtt. Fontosnak tartjuk, hogy a Szerb Köztársaság Európai Uniós csatlakozása folyamatában sikerüljön érvényt szerezni a kisebbségi jogok minél teljesebb körének, megteremtve a feltételeit a közösségi autonómiák kivívásának.

Az RMDSZ meghatározónak tekinti a Vajdasági Magyar Szövetség szerepét a parlamenti határozat megszületésében. Kiemelkedően fontosnak tartjuk ezt a történelmi lépést, amely igazolja a Vajdasági Magyar Szövetség több esztendős kitartó és az elvekhez mindvégig ragaszkodó munkáját. Újra beigazolódott, hogy a többségi és a kisebbségi nemzetek közötti viszonyokat kizárólag a párbeszéd útján, a demokrácia eszközeivel lehet megoldani.

Tanulva a múlt hibáiból, következtetéseket kell levonnunk a jövő számára. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik abban, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét és jogait az Európai Unió szintjén lehet és kell kezelni, illetve biztosítani. Meggyőződésünk, hogy ezáltal elkerülhetőek a történelem során a Kelet-közép, és Délkelet-Európai térségben tapasztalt etnikai alapú visszaélések, és biztosítani lehet a nemzeti kisebbségek megmaradásához és fejlődéséhez szükséges feltételeket.

Kelemen Hunor,
szövetségi elnök

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.