Novák Csaba Zoltán: párbeszédre, jövőképre, a többség kisebbség viszonyának rendezésére van szükség Romániában

2018.11.28. | Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Novák Csaba Zoltán: párbeszédre, jövőképre, a többség kisebbség viszonyának rendezésére van szükség Romániában

„Mindamellett, hogy Románia száz éves fennállására emlékezik az állam, ma azt is számba kell vennie, hogyan állunk a gyulafehérvári ígéretekkel, milyen mértékben valósultak meg azok” – hívta fel a figyelmet a parlament plénuma előtt Novák Csaba Zoltán Maros megyei RMDSZ-es szenátor. A törvényhozó testület két háza együttes ülésén emlékezett meg szerdán, november 28-án a gyulafehérvári egyesülésről.

„Ki kell mondanunk, hogy az elmúlt 100 évben az az országmodell, amelynek szellemiségét a Gyulafehérvári Határozat magában hordozza, nem valósult meg maradéktalanul Romániában. Ezért mi, romániai magyarok nem szemlélhetjük ugyanúgy a centenáriumot, mint a román többség, hiszen amit a románok a nemzeti törekvések beteljesüléseként élnek meg, arra a magyarok veszteségként emlékeznek” – mutatott rá az RMDSZ szenátora, majd hozzátette: „bár az elmúlt három évtizedben számos területen értünk el jelentős eredményeket, távol állunk még attól, hogy azt mondhassuk: teljes egyenlőség van a nemzetiségek között Romániában.”

Kelet-Európa etnikai szempontból színes térségeiben nem mindenhol sikerült békés úton megoldani a kisebbségek kérdését, taglalta Novák Csaba Zoltán. „Mi jól döntöttünk, amikor a párbeszédet, a parlamentáris demokrácia eszközeit választottuk a konfliktus helyett. Románia egy új jövőképet kell megfogalmazzon önmaga számára, és ennek része kell legyen a többség és kisebbségek viszonyának mindenki számára elfogadható módon történő rendezése is”– zárta a beszédet a Szövetség törvényhozója arra intve többségi képviselőtársait, hogy a széthúzó nacionalista retorika helyett párbeszédre és közös tervezésre van szükség.

Novák Csaba Zoltán teljes beszéde elérhető ITT.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.