Nem múlt el az egység ideje - Rákóczi-szobrot avattak Szatmárnémetiben

2012.06.02. | Kultúra , Önkormányzati választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nem múlt el az egység ideje - Rákóczi-szobrot avattak Szatmárnémetiben

II. Rákóczi Ferenc szimbólummá vált eleink számára is, hiszen azt a ritka pillanatát jeleneti a magyar történelemnek, amikor sikerült egy szándék, egy cél, egy közös jövő érdekében megmozdítani minden magyart, sikerült összefogni a nemzetet a magyar szabadság érdekében – jelentette ki Markó Béla szenátor Szatmárnémetiben, a magyar fejedelem szobrának ünnepi felavatásán.

Pénteken, a város központjában többszázan emlékeztek meg a kuruc szabadságharc vezéralakjára, az eseményen az RMDSZ volt elnöke mellett jelen volt Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, az RMDSZ polgármesterjelöltje, Csehi Árpád, a szövetség Szatmár megyei tanácselnökjelöltje, Kereskényi Gábor, az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök, valamint Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is. A mellszobor Deák Árpád képzőművész alkotása.     

Markó Béla beszédében úgy fogalmazott, II. Rákóczi Ferenc élete tele volt tragédiával, drámával, ennek ellenére élete mégis csupa beteljesülés: hiszen ha a szabadságharc el is bukott, a magyar szabadság mégis sokat haladt általa előre. - Hajlamosak vagyunk Rákóczit többnyire magányos szabadságvezérként látni. Ez az igazságnak csak az egyik oldala, mert Rákóczi nemcsak kérlelhetetlen szabadságakaratú ember volt, hanem egy kiváló államférfi, és nagyszerű, valami módon erdélyi hagyományú politikus, aki szembe tudott nézni a nehéz helyzetekkel – mutatott rá a politikus. - Vannak és voltak olyan pillanatai a magyar történelemnek, amikor képesek voltak a nemzet tagjai félretenni minden viszályt, és képesek voltak összefogni egy nemes cél érdekében. Nem múlt el az az idő, az a kényszer az szükség, amely minket az összefogásra figyelmeztet – hangsúlyozta Markó Béla.

Biztos jövőt csak akkor építhetünk, ha nem feledkezünk meg nagyjainkról és ha megtaláljuk az egyensúlyt a hagyományőrzés és a fejlődés között, jelentette ki Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. A történelmi megemlékezések során mindig szembe kell néznünk eleinkkel és fel kell tennünk magunkban a kérdést: szembe tudunk-e nézni velük. „Hittel és bátorsággal kell vállalnunk a feladatainkat, hittel és nemzeti öntudattal kell építenünk jövőnket. Ez Rákóczi üzenete", jelentette ki a megyei RMDSZ elnöke.

A felszólalók sorát Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármester zárta, aki nosztalgiával emlékezett vissza arra a 22 évvel ezelőtti időpontra, amikor közvetlenül a rendszerváltás után visszaállították Kölcsey Ferenc szobrát. „Valahogy akkor könnyebb volt megvalósítani, mint most ezt a Rákóczi szobrot felállítani. Pedig az egy zavarosabb politikai környezet volt. Éppen ez bizonyítja, hogy a magyarságnak szüksége van a politikai képviseletre", jelentette ki az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Szatmárnémetiben tett látogatása során az RMDSZ volt elnöke, valamint Ilyés Gyula és Csehi Árpád a Poesis Napok című eseménysorozat keretében román és magyar értelmiségiekkel folytattak megbeszélést, majd részt vettek az RMDSZ által szervezett, nagy sikernek örvendő könyvcsere-akción.

Az RMDSZ vezetői jelen voltak a Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős hallgatóinak ballagási ünnepségén is.

A megszerzett ismeretek mellett, ennek a végzős évfolyamnak van egy rendkívül fontos tudás és tapasztalat a tarsolyában: az, hogy az otthonért meg kell küzdeni, és ezt az otthont csak összefogással lehet megszerezni és megtartani – jelentette ki Markó Béla. Az RMDSZ-szenátor úgy fogalmazott, ez a tapasztalat, ez a tudás fontosabb, mint maga az iskolaépület, és ha képesek vagyunk összefogni és együttmunkálkodni, akkor bármilyen nehéz is, sikerül majd otthont teremteni, legyen szó akár iskoláról, akár a szülőföldről – szögezte le.

Ilyés Gyula és Csehi Árpád könyvcsomagokkal és könyvutalványokkal ajándékozta meg az iskola kiemelkedő diákjait, akárcsak a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont és a Református Gimnázium ballagóit.

Rákóczi-szobrot avattak Szatmárnémetiben Rákóczi-szobrot avattak Szatmárnémetiben Rákóczi-szobrot avattak Szatmárnémetiben
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.