Ne az önkormányzatokat terhelje a felelősség a kormány mulasztásai miatt – fenntartotta álláspontját a parlamentben Cseke Attila

2016.10.11. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ne az önkormányzatokat terhelje a felelősség a kormány mulasztásai miatt – fenntartotta álláspontját a parlamentben Cseke Attila

A képviselőház plénumában tartotta fent álláspontját Cseke Attila azzal a törvénymódosító javaslattal kapcsolatosan, amely szerint a kormány egy be nem tartott határideje miatt a helyi önkormányzatokat teszik felelőssé. „Románia ugyanis európai uniós csatlakozása során arra kötelezte magát, hogy 2018-ig egy adott szintig kiépíti az ország víz és szennyvízhálózatát, s mivel ezt a határidőt nem tudja betartani, olyan törvénymódosító javaslatot terjesztett elő, amellyel az önkormányzatokat terheli a felelősséggel” – ismertette Cseke Attila hétfőn, majd rámutatott, az RMDSZ ezzel nem ért egyet.

Több olyan eset is ismert, például a Bihar megyei Bihardiószegen, ahol kormányfinanszírozásból folyik az az építkezés, amelyet ez év végéig kell kivitelezni, de a regionális fejlesztési miniszter egyik rendelete alapján, 2016. szeptember 23. után semmilyen költséget nem számolnak el. Így pont a kormány hibájából kerülnek veszélybe a fejlesztések.

Elfogadhatatlan a kormány hozzáállása, ahogyan a „mosom kezeimet” elv alapján a saját hibáját próbálja a helyi önkormányzatokra hárítani. Mi történik az olyan fejlesztési munkálatokkal, amelyek éppen kivitelezés alatt állnak, és amelyek költségeit már nem finanszírozza a kormány?” – tette fel a kérdést Cseke Attila képviselő, majd hozzátette: „az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a kormány ezen intézkedését, nem ért egyet azzal, hogy a kormány inkompetenciája miatt a helyi önkormányzatok szenvedjenek kárt és a helyi önkormányzatokat terhelje a felelősség a kormány által vállalt és be nem tartott határidőkért. Az RMDSZ nem fogja megszavazni ezt a törvénymódosító javaslatot, továbbá mindent el fogunk követni ennek megakadályozása érdekében” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.