Megkezdődött a Holnaposok Kulturális Fesztivál Nagyváradon

2012.06.03. | Nagyvárad , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megkezdődött a Holnaposok Kulturális Fesztivál Nagyváradon

Itt az ideje, hogy az erdélyi városok a tegnap városaiból a holnap városaivá váljanak  - jelentette ki Markó Béla pénteken, Nagyváradon, a Holnaposok elnevezésű fesztivál megnyitóján. A költő-politikus Biró Rozáliával, Nagyvárad alpolgármesterével és Szabó Ödönnel, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökével közösen leplezték le a Holnap Irodalmi Társaság négy tagját, Ady Endrét, Juhász Gyulát, Emődi Tamást és Dutka Ákost ábrázoló műalkotást. A szoborcsoport Deák Árpád képzőművész alkotása. Az eseményen jelen volt Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje is.

Markó Béla úgy vélte: a szoborcsoport azt üzeni, hogy Nagyváradnak jelentős, sajátos helye van a magyar kultúrában és irodalomban. Megítélésében ha arról elmélkedünk, hogy a tegnap vagy a holnap városai vesznek-e körül bennünket, gondoljunk arra, hogy ugyan fontos felmutatni a múltat, de lassan eljön ideje annak, hogy felhagyjuk a folyton emlékező mentalitással, azzal, hogy ha nincs kit eltemetni, akkor újratemetünk. Ehelyett inkább a jövőbe tekintsük, mondta, és ebben Nagyváradnak is szerepe lehet. Szabó Ödön beszédében úgy fogalmazott: a Holnap Fest egy két éve megszületett álom megvalósulása, ami a négy holnapos köztéri szobrának elkészültét illeti, mellyel ismét bebizonyosodott, hogy Várad milyen gazdag kincs birtokában van. Biró Rozália alpolgármester azon meggyőződésének adott hangot: ezzel az alkotással egy új fejezet kezdődik a megyeközpont életében, mint ahogyan új szakasz következhet akkor is, ha Cseke Attila szenátort megválasztják polgármesternek. Szerinte ha van hit, bátorság és akarat merészet álmodni, akkor kemény és céltudatos munkával szép eredményeket lehet elérni. Ugyanakkor megjegyezte: a Holnap Fest rendezvényei egy olyan szimbólum köré szerveződnek, melyre méltán lehetünk büszkék, mert példaértékű a magyarság számára.

A rendezvény második felében Szűcs László költő, a Várad folyóirat főszerkesztője és Tóth János beszélgetett Markó Bélával arról, hogy milyen kötetekkel készül a budapesti ünnepi könyvhétre, milyen antológiákat szerkesztett, többet ír-e azóta, amióta nem RMDSZ-elnök és miniszterelnök-helyettes, miért fogalmaz meg újabban közéleti üzeneteket a verseiben. Az esemény valamennyi résztvevője megkapta A Holnap első kötetének hasonmás kiadását.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.