Megalakult a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság

2016.04.27. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megalakult a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a megyei önkormányzat kezdeményezésére április 26-án, kedden létrejött a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság, amelynek célja a Kovászna megyei kiemelkedő értékek dokumentálása és széles körű ismertetése azok éltetése, népszerűsítése és hasznosítása érdekében.

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója szerint: „a háromszéki szakemberek által létrehozott Bizottság fő tevékenysége, hogy összeállítsa a Kovászna Megyei Értéktárat, továbbá meghatározza az ebbe történő felvétel kikötéseit, összegyűjti a megyei értékeket, támogatja azok feltárását, megőrzését, fenntartását, fejlesztését, megismertetését, védelmét, illetve jóváhagyja a megye településein létrejövő helyi értéktár bizottságok alakulását.”

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a téma kapcsán kifejtette: „fontos és időszerű a megyei értéktár létrehozása, amely átfogó rendszerbe gyűjti Háromszék tárgyi és szellemi örökségét. Ezt a munkát szakemberek végzik, az adott települések képviselőivel egyeztetve. Ugyanakkor fontosnak tartom ezen értékek tudatosítását is a helyi közösségekben, valamint ismertté tételét a nagyvilág előtt.”

A Bizottság a következő szakterületek képviselőiből áll: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, innováció, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás. A Bizottság szakmai ágazati szakbizottságokat hozhat létre, amelyek véleményező, döntés-előkészítő jogkörrel működnek közre a Bizottság célkitűzéseinek megvalósításában. Egy szakbizottság minimum három tagból áll és lehetőség szerint törekszik az illető szakágazat Kovászna megyei képviselőinek minél teljesebb lefedésére.

A tervek szerint magyar, román és angol nyelvű digitális, valamint nyomtatott felületeken teszik közzé a Kovászna megyei értékek gyűjteményét. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.