Markó Béla könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön

2011.12.18. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Béla könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön

Nagyszámú közönség előtt mutatták be pénteken, Sepsiszentgyörgyön, Markó Béla „Visszabontás” című nemrég megjelent szonettkötetét.

Markó Béla irodalmárként is jelentőset alkotott politikai karrierje előtt is, és azóta is, amióta újra írni kezdett. Bizonyság erre a „Visszabontás” című, mintegy száz szonettet tartalmazó kötete, melyben – miként beszélgetőtársa, Bogdán László is fogalmazott – a versekben magánéleti szférája bontakozik ki.

A versek  visszafogottsággal szólnak szerelemről, meghitt családi pillanatokról, a természet mindennapi csodáiról, ezekben nyoma sincs a politikának. Markó Béla szerint ez azért van, mert nem érzett késztetést arra, hogy politikai énjét is megjelenítse szonettjeiben. - A politika és az irodalom az önkifejezés más-más lehetőségeit biztosítják: míg a politika a közösségi akarat kifejezése, a költészet az egyén vágyainak, örömeinek kifejezése” – mondta a költő, aki hozzátette: a szonett kötött formája életminta is számára, hiszen adott keretben mozgunk mind, van, akinek megadatik e kereteken módosítani, a nagy kihívás: ebben a feltételrendszerben mit tudunk felmutatni – mondta. A költő-politikus beszélt arról is, hogy a politikát fokról fokra le akarja zárni, szándéka visszatérni eredeti hivatásához. „Múlandónak tekintem a mostani tisztségeimet, de nem tekintem annak az írást, a verset” – fogalmazott Markó Béla.


Markó Béla könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön Markó Béla könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön Markó Béla könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön