Markó Béla könyvbemutatója Kolozsváron

2011.12.11. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Béla könyvbemutatója Kolozsváron

fotó: gov.ro

-Nem éreztem késztetést arra, hogy a politikával kapcsolatos reflexióimat versben mondjam el, lehet azért is, mert erre más lehetőségem is volt – fogalmazott Markó Béla pénteken december 9-én, Kolozsváron, két idén megjelent kötetének bemutatóján. Az Út a hegyek közt című kötet 99 haikut tartalmaz, a Visszabontás című kötet pedig 108 szonettet. A kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében megtartott bemutatón a költő beszélgetőtársa Visky András dramaturg és Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója volt.

Visky András szerint különös, hogy a szonett-naplónak is nevezhető Visszabontás versei visszafogottsággal szólnak szerelemről, meghitt családi pillanatokról, a természet mindennapi csodáiról, ezekben nyoma sincs a politikának. Markó Béla szerint ez azért van, mert nem érzett késztetést arra, hogy politikai énjét is megjelenítse szonettjeiben. „Jó lenne, ha a vers másról szólhatna, mint a politikáról. Verseimben nincs politikai utalás, és ez azért van, mert nem éreztem kényszert aziránt, hogy ezzel kapcsolatos gondolataimat ilyen formában fogalmazzam meg. A politika és az irodalom az önkifejezés más-más lehetőségeit biztosítják: míg a politika a közösségi akarat kifejezése, a költészet az egyén vágyainak, örömeinek, a társ- és istenkeresés kifejezése” – mondta a költő-politikus. Elismerte, hogy ha néhány évvel ezelőtt restellte összekapcsolni a politikát és az irodalmat, ma azonban már megengedőbb: a szabadvers formájában íródott politikai utalásokat hordozó versei minden bizonnyal kötet formájában fognak az olvasók elé kerülni.

Markó a haikuval való találkozásáról is beszélt. Saját bevallása szerint korábban nevetségesnek tartotta a formával való kísérletezgetést a magyar irodalomban, de lassan rákapott ennek ízére, és mára már különös kalandnak érzi a haiku írást – ismertette az Út a hegyek közt kötet létrejöttének körülményeit, előzményeit. „A haiku izgalmas és fontos kaland a pályámon, de ezt végesnek látom: még egy kötetre való haiku kiadásra vár, de elsősorban nem ebben fogom önmagam kifejezni” – mondta.

Markó Béla a politikától való visszavonulásáról is beszélt. Elismerte, nehéz ezt megtenni, de döntését valamelyest megkönnyíti az, hogy tudja, hová vonul vissza. „Múlandónak tekintem a mostani tisztségeimet, de nem tekintem annak az írást, a verset” – fogalmazott.