Markó Attila: az örökbefogadó szülőt is megilleti a gyermeknevelési szabadság (AUDIÓ)

2014.09.29. | Szociális , család
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Attila: az örökbefogadó szülőt is megilleti a gyermeknevelési szabadság (AUDIÓ)

Üdvözli Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője azt a javaslatot, miszerint gyermeknevelési szabadság járna azoknak a nevelőszülőknek is, akik gyermekeket fogadnak örökbe. Gabriela Coman, a Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság elnöke olyan törvénymódosítást javasolt, amelynek értelmében az örökbefogadást követően legfennebb 2 évre, gyereknevelési szabadságot vehet ki az örökbefogadó szülő is.

,,Az RMDSZ jómagam és Máté András aláírásával már másfél évvel ezelőtt kezdeményezte a Képviselőházban a törvény ilyen irányú módosítását” – nyilatkozta ma délben Markó Attila.

 


A Szenátusban a múlt év végén leszavazott törvénykezdeményezésről a képviselő kifejtette, természetes dolog, hogy a vér szerinti szülőnek joga van a két éves szabadsághoz, ám ugyanilyen természetes kellene az is legyen, hogy az örökbefogadó szülőt is megillesse ez a jog.

 

 

,,Az örökbefogadott gyermek idegen közegből származik, a családi beilleszkedés szempontjából kifejezetten fontos lenne a szülő folyamatos közelsége, jelenléte, még akkor is, ha a gyermek már betöltötte a két évet”– hangsúlyozta az RMDSZ képviselője.

 

 

Markó Attila szerint jelentős előrelépés, hogy miután korábban a kormány negatívan véleményezte az RMDSZ törvényjavaslatát, most mégis felismerte ennek fontosságát.

Hanganyag:
Markó Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.