Magyarország nagykövetét fogadta Dézsi Attila kormányfőtitkár

2012.01.19. | Külkapcsolatok , magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Magyarország nagykövetét fogadta Dézsi Attila kormányfőtitkár

Bemutatkozó látogatást tett csütörtök délután Dézsi Attila nemrég kinevezett kormányfőtitkárnál Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, Balázs Ádám első megbízott társaságában.

A baráti hangulatú megbeszélésen Dézsi Attila főtitkár kifejtette: a két kormány közötti viszony az utóbbi években kiegyensúlyozottnak tekinthető, és ebben jelentős szerepe van az RMDSZ kormányzati jelenlétének, hiszen a Szövetség a politikai egyensúly megtartója. Ugyanakkor hangsúlyozta: az anyaországi kapcsolatok és támogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy különösen a szórványban egyre többen vállalják magyarságukat.

Füzes Oszkár nagykövet elmondta, a magyar kormány nagyra értékeli az RMDSZ szórványpolitikáját és továbbra is támogatni kívánja az erdélyi magyar közösséget identitása megőrzésében. Tájékoztatott: Magyarországon az új nemzetiségi törvény jelentősen fellép az ottani románság körében tapasztalható ún. etnobiznisz ellen, és a jogszabály életbe lépésével bővültek a 14 elismert nemzetiség jogai, beleértve azt is, hogy a törvény megteremti a nemzetiségek parlamenti képviseletének kereteit, a választáson való részvétel függvényében.

Dézsi Attila kormányfőtitkár az intézményi és személyes kapcsolattartás egyenlő fontosságát emelte ki, javasolva, hogy „nyitott történelemórák” keretében a minél több magyarországi iskolásnak teremtsék meg az erdélyi látogatások lehetőségét, hogy minél több történelmi helyszínről személyes tapasztalatotszerezhessenek.

A további együtttműködés tekintetében, a felek egyetértettek abban, hogy a magyar gazdasági nemzetstratégia kidolgozásában is jelentős szerepe lehet az RMDSZ szakembereinek, akik nem csupán tudásukkal, de konkrét, helyszíni tapasztalataikkal, javaslataikkal is gazdagíthatják és kézzelfoghatóbbá tehetik azt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.