Magyari Tivadar: az erdélyi magyar közösség egyharmada érintett az oktatási kérdésekben

2015.03.21. | Kulturális Autonómia Tanács
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Magyari Tivadar: az erdélyi magyar közösség egyharmada érintett az oktatási kérdésekben

Fotó: Banga Előd-Ernő

„Az erdélyi magyar közösség egyharmadát érinti közvetlenül a közoktatás. Ezért is felelősen szeretnénk élni azzal a felhatalmazással, amelyet a Szövetségi Képviselők Tanácsától kaptunk az oktatási stratégiánk kidolgozására” – jelentette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese a KAT hétvégi ülésén, aki szerint megalapozott, bölcs döntéseket kell hozni a következő időszakban, a helyi problémákat vázoló tervek pedig az autonómia újraértelmezésében is segítenek. 

„A készülő stratégia pontosan megmutatja, mit tudunk tenni konkrétan a kulturális autonómiaért, hogyan tudjuk kiszabadítani ezt a cselekvést a politikusi logikából, hogyan tudjuk a szélesebb körű megvalósítást biztosítani. A stratégia gyakorlatba ültetését és számonkérését a helyiekre bízzuk, a mi dolgunk az alkalmazási keret, a tapasztalatcsere lehetőségének megteremtése, az adatok korrigálása, és a megvalósítás monitorizálása lesz” – fogalmazott a főtitkárhelyettes, aki szerint az elmúlt hét legfontosabb oktatási kérdései között az szerepelt: a helyi önkormányzat ellenkezésének dacára lesz-e a Hargita megyei Galócáson magyar óvoda, kik a felelősek a próba-érettségi tételeinek katasztrofális magyar fordításárért, sikerül-e megoldani Máramarosban azt a gondot, amely kapcsán százötven magyar gyermek oktatása került veszélybe.

 

Magyari Tivadar a pedagógusoknak tervezett levelezőlistát óriási vállalkozásnak nevezte, hiszen egyszerre akarja megszólítani a tanügyben dolgozókat szakmai és törvénykezési információkkal, a közélet aktuális döntéseit tartalmazó adatokkal, ugyanakkor szakmai vitafórum és tapasztalatcserére alkalmas felület is kíván lenni.

 

Közösségépítés napi cselekvést tartalmazó ütemtervek alapján – Kolozsváron ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács Közösségépítés napi cselekvést tartalmazó ütemtervek alapján – Kolozsváron ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács Közösségépítés napi cselekvést tartalmazó ütemtervek alapján – Kolozsváron ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.