Laczikó Enikő: A sokszínűség a hatóságok nagyobb felelősségét is jelenti

2018.05.17. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Laczikó Enikő: A sokszínűség a hatóságok nagyobb felelősségét is jelenti

Fotó: Gábor Lajos

„A száz éves román államiság évében, de a jelenlegi geopolitikai helyzetben – amelynek része a főként bevándorlókkal és romákkal szembeni megnövekedett toleranciahiány –  európai szinten is többlet erőfeszítést igényel a sokszínűség népszerűsítése, a kisebbségi jogok tudatosítása, az egyenlőség és méltányosság alkalmazása mind a hatóságok és politikai vezetők, mind pedig a nemzeti kisebbségi közösségek, a sajtó és közvélemény formálói részéről” – hangzott el abban az előadásban, amely Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára tartott meg a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége és a B’nai B’rith Moses Rosen Romania Fórum által szervezett A tolerancia hídja nevű projekt keretében. Az esemény május 16-17. között zajlik Bukarestben több fontos hazai közéleti személyiség részvételével. 

A hivatal államtitkára élőadásában bemutatta továbbá azt az európai és hazai környezetet is, amelyben a sokszínűséggel szembeni elfogadást és tiszteletet továbbra is meg kell őrizni.   A Laczikó Enikő által bemutatott adatok szerint minden hetedik európai polgár tagja a négyszáz európai kisebbségi közösség valamelyikének. Az Európai Unió huszonnégy hivatalos nyelve mellett létezik további hatvan kisebbségi nyelv, amely a becslések szerint negyven millió  európai polgár anyanyelve. Ugyanakkor Romániában minden tízedik állampolgár tagja a húsz őshonos nemzeti kisebbség valamelyikének, a polgárok nyolc százalékának pedig a hazai húsz kisebbségi nyelv egyike az anyanyelve – tette hozzá az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője.

„A nemzetiség, az anyanyelv, a kultúra és a vallás azok az alapelemek, amelyek meghatározzák önazonosságunkat. Különböző kultúrával rendelkező különböző egyének vagyunk. Olyan emberek, akiknek más-más értékei vannak, és akik folyamatosan értéket teremtenek, eltérő igazságokat és meggyőződéseket hoznak létre. És ahogy Isaiah Berlin filozófus is megállapította: ezeket az értékek egy időben lehet alapvetőnek és egyformán helyénvalónak tekinti, ahogy egyformán érvényesnek is” – következetett Laczikó Enikő, és azt is hozzátette: ezek értékek összetűzésbe is kerülhetnek egymással, miközben tulajdonképpen nem összehasoníthatók.  Az államtitkár nyomatékosan hangsúlyozta azt a meggyőződését, miszerint a sokszínűség szélesíti azok látókörét, akik ezekkel a különböző kultúrákkal kölcsönhatásba kerülnek. Mindeközben azonban a sokszínűség akaratlagos vagy önkéntelen összehasonlítást is feltételez, amely maga után vonja ezeknek az értékeknek a kritikus megítélését, és számos esetben az elítélésüket is.

A romániai multikulturalizmus kapcsán Laczikó Enikő kitért a hazai kisebbségvédelmi rendszer sajátosságaira, hozzátéve azt, hogy ez a rendszer a posztkommunista időszakban épült ki, főként a Románia NATO-csatlakozása és az európai közösséghez való felzárkózása idején.  A rendszer ugyan biztosítja a húsz hazai kisebbség politikai képviseletét és tevékeny részvételét az életüket érintő döntések meghozatalának folyamataiban, azonban folyamatos figyelmet is igényel. ”Ennek az állandó fejlődésben lévő rendszernek a jövőben is szolgálnia kell a nemzeti kisebbségek sajátosságait és szükségleteit” – összegezte az államtitkár, aki bemutatta azt a három kulcsfontosságú projektet is, amellyel az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal hozzájárul a nemzeti kisebbségi közösségek értékeinek népszerűsítéséhez.

Az M2018 kampány a száz éves román államiság jegyében mutatja be azokat a jelentős kisebbségi személyiségeket, akiknek pályája befolyásolta az ország fejlődését, megítélését is, másodikként említette Laczikó Enikő a nagyenyedi Inter-Art Alapítvánnyal közösen szervezett egyedi rendezvényt, a soknemzetiségű kortárs művészeti tábort (amely idén a román államelnök fővédnökségét élvezi), és emellett ott van még harmadikként a SUERD-tagállamok részvételével zajló örökségfelmérő projekt, amely a Duna-régió stratégiájának része.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.