Kulturális napot tartanak az Europeadán, az őshonos kisebbségek EB-jén

2016.06.22. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kulturális napot tartanak az Europeadán, az őshonos kisebbségek EB-jén

A dél-tiroli St. Martin de Tor-i Ladin Múzeumban tartják június 22-én, szerdán az Europeada Kulturális Napját, amelyen a bajnokságon résztvevő kisebbségi csoportok is bemutatkoztak egy közös produkcióban. A kulturális nap egyrészt pihenőt jelent a csapatoknak a soron következő meccsek előtt, másrészt pedig lehetőséget nyújt a nyelvi és kulturális sokszínűség népszerűsítésére, többek közt a házigazda ladin közösség jobb megismerésére. Az eseményen részt vesz az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar válogatott, a közös bemutatón pedig Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester képviselte az erdélyi magyarságot.

Vincze Loránt, az Europeadát szervező FUEN nevében elmondta: „Hosszú út vezetett a ladin nyelv és kultúra elismeréséhez és védelméhez, de egyértelmű, hogy mára a nyelvi újraélesztés sikertörténeteként könyvelhetik el a dél-tiroliak. Az európai kisebbségek sokat tanulhatnak tőlük, hiszen Dél-Tirol az együttélés mintapéldája Európában."

A FUEN elnöke mindenekelőtt az anyanyelvet nevezte meg az európai őshonos kisebbségek közös nevezőjének: „minden bizonnyal sokfélék vagyunk, de mindannyian az anyanyelvünk által fejezzük ki hovatartozásunkat, kulturális sajátosságainkat. Anyanyelvünk nem csupán egy kommunikációs eszköz, mint bármely más nyelv, hanem az első nyelv, amit megtanulunk, az álmaink nyelve!"

Vincze Loránt a FUEN nevében azt kérte a jelenlévőktől, hogy védelmezzék, ápolják és adják tovább a következő generációknak azt a gazdag nyelvi és kulturális hagyatékot, amellyel az őshonos kisebbségek rendelkeznek, még akkor is, hogyha a tagállamok nem fordítanak erre elég figyelmet vagy nem támogatják őket ebben, és tegyenek ugyanígy, ha Európa nem akarja beismerni vagy nincs tudatában annak, hogy mennyivel szegényebb volna a kisebbségek nélkül.

Az Europeadát, az őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságát, harmadik alkalommal szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Ezúttal Dél-Tirol a rendezvény házigazdája, hiszen a helyi német labdarugó csapat volt a 2012-es bauzeni torna bajnoka.

A csoportmérkőzésekre a hét első felében, a döntőkre és a díjkiosztó gálára a hét második felében kerül sor. A mérkőzéseket hat férfi csoportban és két női csoportban, két felvonásban rendezik meg, a köztes szerdai napon pedig kulturális pihenőt tartanak a St. Martin de Tor-i Ladin Múzeumban. A ladinok a dél-tiroli autonómián osztozó közösségek egyike, a rétoromán nyelvcsaládhoz tartozó ladint beszélik.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.