Kreatív kampányokkal népszerűsítenék Kalotaszentkirályt – munkaterveket mutattak be a fiatalok a III. Örökségünk Őrei táborban

2018.06.26. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kreatív kampányokkal népszerűsítenék Kalotaszentkirályt – munkaterveket mutattak be a fiatalok a III. Örökségünk Őrei táborban

Népmesei kalandparkot létesítenének, töltöttkáposzta fesztivált, motoros találkozót népviseletben, extrémsport fesztivált, valamint jövendőmondó maratont szerveznének a fiatalok azért, hogy bebizonyítsák, Kalotaszentkirály a világ közepe! Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének kulturális főosztálya által szervezett Örökségünk őrei táborban közel 80 diák vett részt kampány, kommunikációs, rendezvényszervező és fotó/videó képzésen.

„Segítettünk a fiataloknak abban, hogy kreatív és hatásos kampányt találjanak ki az örökbefogadott épületek bemutatására, hasznosítására. A tábor ugyanakkor jó alkalom arra, hogy megköszönjük a mozgalomban egy éven át résztvevő diákok kitartását, munkáját, a pedagógusok segítségét, egy olyan hely, ahol a diákok egymással ismerkedhetnek, közösen gondolkodhatnak, tervezhetnek, közösen építhetik az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket erdélyi hálózatát” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

A Kalotaszentkirályra érkezett diákoknak Winkler Gyula európai parlamenti képviselő beszélt arról, hogy mennyire fontos az a munka, amit már hét éve végeznek. Ugyanakkor ismertette az Európai Únió működését, felépítését, amely izgalmas beszélgetéshez vezetett, a fiatalok bebizonyították érdekli őket a közélet, az EU jövőképe.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a kampányok izgalmas világába vezette be a fiatalokat. Örökségvédelmi munkájuk folytatása érdekében az értékmentők tematikus műhelymunkákon vettek részt. Bagaméri Noémi, Burján Kinga, Ferencz Blanka, Kiss Gábor, Lepedüs-Siskó Péter és Tamás Ágnes képzők azt mutatták meg, hogyan lehet a különböző multimédiás és rendezvényszervezői eszközökkel egy várost, falut vagy egy épületet népszerűsíteni, megtölteni élettel. Mindezt azért, hogy a fiatalok felismerjék, hogy az örökségvédelem nem öncélú, hanem mindig annak a közösségnek kell hasznot hozzon, amelyik azt megteremtette. Kötelességünk közösen vigyázni arra, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben létrehozott.

Az RMDSZ kulturális főosztálya által szervezett, Winkler Gyula EP képviselő által támogatott, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosának fővédnöksége alatt álló Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom célja a szórványban, interetnikus környezetben és Székelyföldön élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, az összetartozás érzésének fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása. A mozgalom az utóbbi időszak egyik legsikeresebb, az ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése, amelyhez eddig 8 megye több mint 2000 diákja csatlakozott.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.