Korodi Attila: megfélemlítés a célja a Székelyföldre tervezett Concordia 19 hadgyakorlatnak

2019.10.08. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Korodi Attila: megfélemlítés a célja a Székelyföldre tervezett Concordia 19 hadgyakorlatnak

Politikai nyilatkozatban nehezményezte Korodi Attila a Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlatra kiválasztott helyszínt október 8-án, a parlament alsóházában. 

Az RMDSZ törvényhozója kifejtette, hogy ezzel Románia megfélemlíti és szakadárokhoz hasonlítja a magyar közösséget: „ezzel az akcióval Románia nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a magyar közösséget. A hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyilatkozataiban párhuzamot von a Grúziában vagy Ukrajnában történt háború és Székelyföld között. Ezért joggal tesszük fel a kérdést: Románia közepén valóban szakadár mozgalmakra számítana a román kormány?

Korodi Attila rámutatott arra, hogy a hadgyakorlat helyszínének kiválasztása félresikerült, rossz üzenet a magyar közösség felé. Ez azt bizonyítja, hogy Románia nem bízik a magyar közösségben.  Veszélyforrásként tekint azokra az állampolgárokra, akik adót és illetékeket fizetnek, és hozzájárulnak Románia fejlődéséhez.

Románia EU-s és NATO-tagország. A párbeszéd mellett kötelezte el magát a többség és kisebbség viszonyának rendezésében, az ilyen jellegű üzenetek egyértelműen bizonyítják, hogy Románia nem tiszteli a magyar közösséget, nem tekint bennünket egyenrangú állampolgároknak. Meggyőződésem, hogy Hargita és Kovászna megyében gazdasági befektetésekre, a gazdaságot elősegítő és támogató törvényekre van szükség, nem megfélemlítést szolgáló hadgyakorlatokra.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.