Kelemen: parlamentáris köztársaságot, koherens régiókat, arányos választási rendszert

2013.03.28. | RMDSZ , Régiók , Külkapcsolatok , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen: parlamentáris köztársaságot, koherens régiókat, arányos választási rendszert

Az Egyesült Királyság romániai diplomatáival találkozott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke tegnap, március 27-én Bukarestben. A tárgyaláson a romániai politikai életben a közeljövőben várható hangsúlyos változásokról tájékoztatta a romániai brit nagykövetség misszió vezetőit.

„Három nagy téma körül alakul Románia helyzete az elkövetkezendőkben: az alkotmány módosítása és a fejlesztési régiók hatékony kialakítása, valamint a választási törvény reformja lesznek az idei év legfontosabb kérdései.  Ezek lesznek azok a döntések, amelyek hosszú távon meghatározzák majd az ország jövőjét. A Romániai magyarság szempontjából egyik legfontosabb témakör a fejlesztési régiók kialakítása, amely azonnali hatással lesz az adott régiókban élő lakosságra és így a kisebbségekre egyaránt” – tájékoztatta a brit diplomatákat Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az alkotmánymódosítás tekintetében Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ 27 tézist fogalmazott meg, amelyekről szó kell essen az alkotmány módosítása során és kihangsúlyozta, hogy tisztázni kell az alkotmány többértelmű megfogalmazásait is. „Az RMDSZ a parlamentáris köztársaságot támogatja, de le kell szögezni a Parlament és az ország elnöke, valamint a kormány és a parlament közötti kapcsolatot, hogy mindhárom intézmény hatékonyan végezhesse munkáját, átfedések nélkül” – nyilatkozta a találkozón a szövetségi elnök, majd ezt követően elmondta, hogy az RMDSZ képviselőinek alkotmánymódosítási javaslatai között szerepelt a sürgősségi kormányrendeletek és a kormány felelősségvállalási eljárásának korlátozása is. Esther Blythe nagykövet-helyettes aggályait fejezte ki az ezekből adódó politikai instabilitás iránt és kifejtette, hogy ilyen körülmények között a brit befektetők alacsony bizalommal tekintenek a román gazdaságpolitikára.

Az alkotmány módosítási folyamatának egyik következménye Románia régiókra történő felosztása, valamint a következő választásokon alkalmazandó választási rendszer lesz. „Az alkotmánynak világosan kell megfogalmaznia, hogy az arányos választási rendszer keretén belül választjuk törvényhozóinkat, ezáltal minden szavazat mandátummá alakulhat. Mi továbbra is a kétkamarás Parlamentet támogatjuk, valamint az Képviselőház és a Szenátus kompetenciáinak szétválasztását szorgalmazzuk” – fejtette ki ez utóbbi témáról Kelemen Hunor.

„Számunkra nem elfogadható, hogy a jelenlegi nyolc régiót közigazgatási hatáskörökkel erősítsék meg. Kisebb, koherens régiókra van szükség közigazgatási és adminisztratív hatáskörök nélkül. Az Európai Unió nem várja el, hogy a fejlesztési régiókat adminisztratív hatáskörökkel ruházzák fel, nem kér ilyet, Románia számára ez nem kötelező” – vázolta a találkozón Kelemen Hunor az RMDSZ elképzeléseit a régióátszervezésről.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.