Kelemen Hunor szövetségi elnök: októberi parlamenti választások csak az Alkotmány előírásait betartva

2012.06.01. | Önkormányzati választások , Parlamenti választások

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség már többször leszögezte, hogy támogatja az előrehozott parlamenti választások megszervezését, ezért a Victor Ponta kormányfő által javasolt októberi időpont elfogadható számunkra. Viszont az RMDSZ nem kíván olyan pártközi egyezményt aláírni ezzel kapcsolatosan, amely megsérti az Alkotmány előírásait” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök ma reggel, a Radio France International rádióadónak adott interjújában.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, előrehozott választásokat a Parlament feloszlatásával lehet kiírni, ehhez pedig arra van szükség, hogy a Kormány lemondjon vagy lemondassák, majd az új kormányt és annak programját 60 napon belül kétszer kell visszautasítani. Az Alkotmány szerint csak ilyen módon lehet előrehozott választásokat megszervezni.

„A politikai szereplőknek az alkotmányos utat kell követniük. Nem egyezhetünk meg abban, hogy közösen nem tartjuk be az Alkotmány előírásait. Az RMDSZ támogatja az előrehozott választásokat, ám csak az általam vázolt módon, az alkotmányos előírásokat tiszteletben tartva” – pontosított Kelemen Hunor.

Kifejtette, az előrehozott, októberi parlamenti választás az ország költségvetésének szempontjából lenne hasznos.

„Amennyiben november végén, december elején tartanánk a parlamenti választásokat, a jövő évi költségvetést idén nem tudnánk elfogadni, hiszen csak valamikor Karácsony és Újév között iktatnánk be az új kormányt. Nem hiszem, hogy az ország gazdasági helyzetének jót tesz, ha úgy kezdjük az évet, hogy a Parlament még nem szavazta meg a költségvetést. Úgy vélem, megoldást kell keresnünk, mert ez egy nagyon fontos szempont” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön este nyilatkozott arról, hogy a parlamenti választásokat októberben kellene megtartani.