Kelemen Hunor szövetségi elnök aktuálpolitikai kérdésekről tájékoztatta a magyar kormányfőt

2013.11.25. | magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök aktuálpolitikai kérdésekről tájékoztatta a magyar kormányfőt

Fotó: MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség legfontosabb célkitűzéseiről, és a romániai belpolitika aktuális kérdéseiről egyeztetett ma délután Kelemen Hunor szövetségi elnök Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével Bukarestben.

„A következő év legnagyobb kihívásának tartjuk az európai parlamenti választásokat. Erre a felkészülést már elkezdtük, a Szövetségi Képviselők Tanácsa elfogadta a jelöltállítási szabályzatot. Az RMDSZ és a romániai magyarság számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük európai képviseletünket, mert meggyőződésünk, hogy az Európai Unióban élő őshonos kisebbségek helyzetét rendezni kell” – ismertette a Szövetség álláspontját Kelemen Hunor.

 

Orbán Viktor miniszterelnök biztosította az RMDSZ elnökét, Magyarország támogatja törekvéseiket, a magyar kormány mindenben segíti a romániai magyarság képviselőit.

 

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor beszámolt a nemrég elfogadott decentralizációs törvényről, kihangsúlyozva, hogy számos, a Szövetség által javasolt indítvány bekerült a törvénycsomagba. „Minden olyan intézkedést, amely közelebb viszi a döntéseket a lakossághoz, az RMDSZ támogat. Úgy véljük, a decentralizációs törvény révén újabb fontos kompetenciák kerülnek a megyei és helyi önkormányzatok hatáskörébe, ezért támogattuk ezt a jogszabályt”- mondta el Kelemen Hunor.

 

A szövetségi elnök beszámolt továbbá az RMDSZ által kezdeményezett regionális oktatáspolitika gyakorlatba ültetéséről. Elmondta, a magyar nyelvű oktatás ügye ezekben az esztendőkben új szakaszba érkezett: egyrészt a három éve elfogadott oktatási törvény minden eddiginél több pontban tartalmazza azokat a tételeket, amelyeket az erdélyi magyarság érdekvédelmi képviseletén keresztül szükségesnek tart, másrészt számos jótékony megvalósításon túl van a magyar közösség. „Az a legfontosabb célunk, hogy minden magyar gyermek számára tudjuk biztosítani az anyanyelvi oktatást” – összegezte az RMDSZ elnöke.

 

Orbán Viktor magyar kormányfő Kína és a közép-kelet-európai országok csúcstalálkozóján vett részt Bukarestben.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.