Kelemen Hunor szövetségi elnök: a kormány decentralizációs tervezetét támogatja az RMDSZ

2013.10.06. | Régiók , Arad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: a kormány decentralizációs tervezetét támogatja az RMDSZ

Fotó: Banga Előd - Ernő

„Amióta az RMDSZ ellenzékben van, ez az első olyan projektje a kormánykoalíciónak, amelyet tudunk támogatni, amennyiben figyelembe veszik a Szövetség módosító javaslatait” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök október 6-án, Aradon a kormány decentralizációra vonatkozó törvénytervezetéről. Ezt az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói egyaránt kézhez kapták, és alaposan tanulmányozták. 

„A tervezet szerint nagyon sok hatáskör átkerülne a megyei és helyi önkormányzatokhoz. Az RMDSZ támogat minden olyan kezdeményezést, amely a helyi autonómiát erősíti. A tervezettel kapcsolatosan van néhány észrevételünk, ilyen például a költségvetés hozzárendelése az átadott hatáskörökhöz” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. Hozzátette, a Szövetség már júniusban leadott egy hasonló, a decentralizációra vonatkozó törvénytervezetet a Parlamentbe, amelyet hallgatólagosan már el is fogadott az alsóház. 

 

„A decentralizáció megvalósulásához elsősorban politikai akaratra van szükség, éppen ezért üdvözöljük és támogatjuk a kormány tervezetét, amennyiben az általunk szükségesnek tartott kiegészítések és módosítások bekerülnek a végleges változatba” – mondta Kelemen Hunor.

 

„Jól halad az aláírásgyűjtésekkel az RMDSZ a három székelyföldi és a három partiumi megyében, ahol helyi népszavazások kiírását kezdeményezte a Szövetség a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezése ügyében. Biztos vagyok benne, hogy a törvény által előírt 5 százalékos támogatottságnál jóval több aláírást sikerül összegyűjtenünk” – ismertette a szövetségi elnök.

 

„Teljesen világos ma már mindenki számára, hogy a jelenlegi nyolc fejlesztési régió nem hatékony, nem hozott eredményeket. A kohéziós és strukturális alapok lehívása szempontjából is csődöt mondott a nyolc mamutrégió. Nem hogy eltűntek volna, hanem még inkább felerősödtek egy-egy régión belül a megyék közti gazdasági, társadalmi, életszínvonalbeli különbségek. Éppen ezért újra kell gondolni a gazdasági-fejlesztési régiók felosztását, ennek érdekében pedig az RMDSZ helyi népszavazásokat kezdeményez” – emlékeztetett Kelemen Hunor.

 

Ugyanakkor arra is kitért, hogy a hat megyében a román lakosságot is meg szeretnék győzni, kérik a támogatásukat, hiszen a gazdasági-fejlesztési régiók hatékony működése nem kizárólag a magyar emberek életszínvonalát növelik, hanem a teljes lakosságét. „Félrevezetőnek és hibásnak tartom azokat a nyilatkozatokat, amelyek etnikai síkra terelik az RMDSZ kezdeményezését. Bihar megyében például még az év elején közös állásfoglalást írtak alá a politikai szervezetek megyei képviselői Cseke Attila kezdeményezésére, amelyben leszögezik, nem kívánnak Kolozs megyével közös fejlesztési régióhoz tartozni. Az elmúlt években világossá vált számukra, hogy az európai projektek megpályázása során Kolozs megye megelőzi őket, mert fejlettebb adminisztrációs infrastruktúrával, nagyobb költségvetéssel rendelkeznek, könnyebben elő tudják teremteni az önrészhez szükséges forrásokat. Ez pedig Bihar megyét hátrányosan érinti, leszakadnak, nem tudják tartani a lépést. A megye teljes lakossága számára előnyösebb lenne a kisebb, kompaktabb gazdasági-fejlesztési régió” – részletezte az RMDSZ elnöke.

 

„Az 1990-es évek elején megélt viták után a román és a magyar álláspontok közeledtek egymáshoz, és ma már a két ország kormánya együtt vesz részt az aradi megemlékezéseken” - mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki október 6. Jelentőségéről szólva hangsúlyozta, „szomorú, de méltóságteljes nap a mai”. 

 

Az október 6. aradi megemlékezések fél tizenegytől a minorita templomban tartott gyászmisével kezdődtek, negyed egykor koszorúzást és ünnepi megemlékezést tartanak a Szabadság-szobornál, délután fél öttől pedig a vesztőhelyen álló obeliszknél tisztelegnek a tizenhárom aradi vértanú emléke előtt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.