Kelemen Hunor szövetségi elnök: a decentralizációra szükség van

2013.11.15. | Maros , Szórvány , decentralizáció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor szövetségi elnök: a decentralizációra szükség van

Fotó: Banga Előd - Ernő

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jónak tartja a kormány által tegnap elfogadott decentralizációs törvénytervezetet, amelyért felelősséget vállalnak a Parlament előtt” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök ma Nagyenyeden.

Az RMDSZ elnöke elmondta, Cseke Attila képviselő és Klárik László szenátor számos konzultáción vett részt a közigazgatási minisztériumban, így a Szövetség javaslataiból sikerült bevinni néhányat a törvénytervezetbe. 

„Az RMDSZ az elmúlt 24 év alatt folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy érvényesíteni kell a szubszidiaritás elvét, a döntéseket közelebb kell vinni a helyi közösségekhez. A kormány által összeállított decentralizációs törvénytervezet támogatásáról akkor mondunk végleges véleményt, amikor készen lesz a tervezet végső formája, ezt megelőzően természetesen lesznek módosító javaslataink, amelyekről reméljük, hogy bekerülnek a törvénybe” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Szövetség módosító javaslatai értelmében a megyei tanfelügyelőségek, a rendőrség, és az ifjúsági táborok is átkerülnének a megyei önkormányzatokhoz, valamint folytatnák az egészségügyben elkezdett decentralizációt. Az RMDSZ ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy az átadott hatáskörökhöz költségvetést is rendeljen a kormány. 

 


„Az RMDSZ támogat minden olyan kezdeményezést, amely a helyi autonómiát erősíti. A decentralizáció megvalósulásához elsősorban politikai akaratra van szükség, éppen ezért üdvözöljük és támogatjuk a kormány tervezetét, amennyiben az általunk fontosnak tartott kiegészítések és módosítások bekerülnek a végleges változatba” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

„Az Alkotmánybíróság tegnapi döntése a referendumok kiírására vonatkozóan egyértelműen azt jelzi, hogy alkotmánymódosításra a következő évben biztosan nem kerül sor, így erről beszélni, vitázni ma értelmetlen. Az RMDSZ álláspontja az, hogy az alkotmány módosításának elmaradása miatt okunk van örömre, és okunk van bánatra egyaránt. Örvendünk, mert így elmarad a régiók átszervezése, és adminisztratív hatáskörrel való felruházása, viszont a kisebbségvédelem terén elért módosító javaslatainkat sajnáljuk. Először került be a román alkotmány tervezetébe az, hogy a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként ismerik el, a közösségi szimbólumok használatát és a kulturális autonómiát is az alkotmány szentesítette volna” – összegezte az RMDSZ elnöke.

 

Kelemen Hunor kitért a Maros Megyei Tanács tegnapi ülésén született döntésre, amely szerint elutasították a helyi népszavazás kiírását arra vonatkozóan, hogy Hargita, Kovászna és Maros megyék alkossanak egységes gazdasági-fejlesztési régiót, Marosvásárhely régióközponttal. 
„A román pártok tanácsosai függetlenül attól, hogy ellenzékben, vagy éppen hatalmon vannak, koalíciót alkottak, és egyhangúlag a javaslat ellen szavaztak. Ezt azért furcsálljuk, mert így gyakorlatilag a megye lakosainak jóléte ellen szavaztak. Leszavazták azt, hogy Marosvásárhely legyen a régió fővárosa. Arra szavaztak, hogy továbbra is Gyulafehérvár alá akarnak tartozni, arra szavaztak, hogy Maros megye továbbra is leszakadó, gazdaságilag gyenge megye maradjon. Az pedig még furcsább, hogy a Megyei Tanács elnöke és számos román képviselő úgy szavazott ez ellen, hogy néhány hónappal ezelőtt még arról nyilatkoztak, hogy Marosvásárhelynek régióközpontnak kell lennie” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök nagyenyedi sajtótájékoztatóján. 

A Magyar Szórvány Napja Nagyenyeden A Magyar Szórvány Napja Nagyenyeden A Magyar Szórvány Napja Nagyenyeden
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.