Kelemen Hunor: eredményeinket vállaljuk, hibáinkat javítjuk Politikai tájékoztató a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén

2016.07.16. | SZKT , Önkormányzati választások , Parlamenti választások , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: eredményeinket vállaljuk, hibáinkat javítjuk Politikai tájékoztató a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén

Fotó: Banga Előd-Ernő

Az őszi, parlamenti jelöltállítás módszertanának elfogadása, és az önkormányzati választások kiértékelése volt a témája Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatójának a Szövetségi Képviselők Tanácsán. „A 2016-os eredményeinket kontextusba helyezve kell elemeznünk. A júniusi választások előtt azt mondtuk, hogy egy erős önkormányzati képviselet nemcsak az erdélyi magyar emberek életminőségét javítja, hanem a biztonságérzetét is tudja garantálni. Rajtunk múlik, hogy az ígéretünket tudjuk-e teljesíteni. Bátorságra, teljesítőképességre, egyenes beszédre lesz szükség ehhez, és arra, hogy erős parlamenti frakcióval tudjuk erősíteni az önkormányzati képviseletünket” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.   

„Az önkormányzati választásokat egyfajta kontextusban elemezve, elmondhatjuk: jó eredményt értük el, közel 200 polgármesterünk, és több mint 200 alpolgármesterünk van, megyei tanácselnökünk 5 megyében, Szatmárnémetit visszaszereztük, viszont Székelyudvarhelyt elvesztettük, Temesváron és Brassóban alpolgármesterünk van, Székelykocsárdon pedig polgármesterünk. A magyar-magyar versenyben is nyertünk, a szavazatok több mint 80 százaléka a mienk, ez a hiteles programunknak, a jó jelöltjeinknek köszönhető. Ám ezzel a felhatalmazással tudnunk kell élni, ezért minden választott képviselőnknek a közösség szolgálata lesz az elsőrendű feladata. Egy másik kontextusban elemezve az eredményeket, azt látjuk, 2012-höz képest szavazatokat vesztettünk mi is, más is. Ez bennünket el kell, hogy gondolkoztasson, hiszen az alacsony részvétel nem erősíti a demokráciát, hanem a magas részvétel, az állampolgárok aktív részvétele a közéletben garantálja a demokratikus jogok érvényesülését. Két erdélyi megyében nem indítottunk megyei listát, ez a tény is hozzájárult a Szövetség alacsonyabb százalékarányához” – értékelte az RMDSZ elnöke.

„A választások utáni tárgyalásokból kihoztuk a maximumot: jóval több alpolgármesterünk van, mint volt, Maros, Szatmár és Bihar megyékben olyan koalíciókat kötöttünk, amelynek eredményeképpen mi adjuk a megyei tanács elnökét, ugyanakkor Erdély és Partium nyolc megyéjében az RMDSZ az egyensúly megtartója, hiszen 4 megyében a szociáldemokratákkal, négy megyében pedig a liberálisokkal kötöttünk megállapodást. A koalíciós tárgyalásokat a helyi igények figyelembevételével folytattuk le, és persze úgy, hogy láttuk, milyen tárgyalási hajlandóság van a román pártok részéről egy-egy megyében. Gratulálok mindenkinek, jó és eredményes munka volt. Köszönet a választóinknak, akik szavazataikkal támogatták a Szövetség jelöltjeit és programját, és köszönet a nőszervezetünknek, a platformjainknak és az ifjúsági szervezeteinknek” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke kitért arra is, hogy a 2012-es népszámlálás eredményeit is figyelembe véve, a szórványban és a vegyes vidéken élők között volt a legnagyobb mozgósítás, sokkal nagyobb, mint a tömbben vagy a Partiumban. 
„A legtöbb veszteségünk Bihar megyében volt, utána pedig a székelyföldi megyékben. Ez minket el kell, hogy gondolkoztasson, erről beszélnünk kell”- szögezte le a szövetségi elnök.

Az őszi parlamenti választások tekintetében Kelemen Hunor kijelentette: olyan jelöltekre van szükség, akik elkötelezettek a magyar ügyek mellett, ugyanakkor jó szakemberek, akikből olyan szakpolitikusok válnak, akik megállják a helyüket a parlamenti bizottságokban.  „Fiatalítani, újítani is kell úgy, hogy a közösség elvárásainak megfeleljen. Olyan választási programunk kell, hogy legyen, hogy az a kisebbségeknek, de a többségieknek is megfelelő válaszokat adjon. Ha jó lesz a tervezés, hiteles programmal és jelöltekkel állunk elő, akkor minden gond nélkül elérjük az 5 százalékot, erős parlamenti frakciója lesz a Szövetségnek decembertől” – összegezte az RMDSZ elnöke, majd hozzátette, a választások után politikai kormányra van szüksége Romániának, nem technokrata kormányra. A következő évek legnagyobb feladatainak a közigazgatás reformját, az alkotmányos reformot tartja az oktatás és a gazdaság sarkalatos kérdései mellett, ezért is véli úgy, fontos szerepe lesz 2016 és 2020 között a Parlamentnek.

Az RMDSZ elnöke bejelentette, a Szövetségi Képviselők Tanácsa elé terjeszti ma, és elfogadásra javasolja a Magyar Polgári Párttal való további együttműködést, hiszen az önkormányzati választások alatt a partnerség jól működött.

Kelemen Hunor politikai tájékoztatójának végén beszámolt az államelnökkel folytatott egyeztetésről a Brexitet követően annak érdekében, hogy egységes romániai álláspont alakuljon ki. „Mi egyértelművé tettük, hogy az Európai Uniónak tovább kell mennie, bár működésének sok hibája van, nekünk nem érdekünk, hogy az euro-szkepticizmust erősítsük. A következő esztendőkben reformokat kell végrehajtani az Unióban, és ebben Romániának kezdeményezőnek kell lennie, nem fogadhatja el, hogy a leszakadó, perifériára szorult Európához tartozzon. A schengeni csatlakozás nagyon fontos, és nem szabad leszögezett időperspektíva nélkül hagyni, meg kell határozni egy konkrét időpontot. A szakértői vita, a munkacsoportok tevékenysége elkezdődött, ebben mi is részt veszünk, mert a romániai magyarság képviselői politikailag és szakmailag hozzá kell járuljanak ehhez a munkához” - ismertette az RMDSZ elnöke. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.