Kedvező lehetőségekkel várják haza a fiatalokat Erdélyben

2019.06.21. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kedvező lehetőségekkel várják haza a fiatalokat Erdélyben

Fotó: Bethlendi Tamás

Egyetemistáknak szervezett állásbörzét Bihar és Hargita megye, illetve Szatmárnémeti és Sepsiszentgyörgy önkormányzata Kolozsváron, hogy bemutassa számukra azokat a munkalehetőségeket, amelyekért a diákoknak érdemes egyetem után hazaköltözniük szülővárosukba. A városod hazavár! állásbörzén közel 60 közintézmény és magánvállalat hirdette meg több száz állásajánlatát a fiataloknak.  

A csütörtöki állásbörze több száz résztvevővel zárult. A rendezvény egyik különlegessége az volt, hogy nemcsak teret és találkozási lehetőséget biztosított a diákok és munkaadók számára, hanem szakmai workshopokat is ajánlott az érdeklődőknek a téma kapcsán. Bálint Gabriella és Fugel Edina önéletrajzírásról, állásinterjúra való felkészülésről tartott gyorstalpalót, rengeteg hasznos tippet adva a hallgatóságnak.

A diákok a nap folyamán találkozhattak Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével, Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével és Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti polgármesterével, hogy feltegyék kérdéseiket, szülővárosuk fejlődéséről és az otthoni lehetőségeikről beszélgessenek.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint Kolozsvár nagyon jó, pezsgő és izgalmas város: az egyetemek és a fejlődési lehetőségek mellett a kulturális és az éjszakai élet is színes. Sepsiszentgyörgy viszont legalább ugyanannyi lehetőséget rejt magában, főként azoknak, akiknek a családalapítás a tervei között szerepel, és nem csak, hiszen a kulturális élet, a sport és a szabadidős programok terén is széles a paletta.

Ha a fiatalok megbecsülve és fontosnak érzik magukat, akkor igenis hazajönnek és szeretnének tenni: nem csak a fizetésért, hanem a környezetért, a közösségért és a térségért” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ha lehetőséget adunk a fiataloknak, hogy kibontakozzanak, akkor hasznos, építő tagjaivá válnak közösségünknek, fejtette ki Borboly.

Kereskényi Gábor elmondta: Szatmárnémeti 15 legreprezentatívabb vállalata képviseltette magát, közel 90 álláslehetőséggel érkeztek a börzére. „Érdeklődés van, és azt gondolom, hogy főleg most, hogy az önkormányzati, illetve a közszféra fizetései is versenyképesek, a magánszférával együtt ez egy fontos argumentum a tekintetben, hogy sikerüljön a fiatalokat hazahozni” – érvelt a polgármester.

Pásztor Sándor, Bihar Megye Tanácsának elnöke kiemelte, Erdélynek szüksége van a fiataljaira, fontos, hogy a tapasztalatszerzés után hazatérjenek az egyetemisták és a közösségüket erősítsék, településüket fejlesszék, hozzátegyenek valamit szülővárosukhoz.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.