Jövőképünk Dél-Erdélyben: a szülőföldön való gyarapodás

2013.03.10. | RMDSZ , Szórvány , Hunyad , Kongresszus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Jövőképünk Dél-Erdélyben: a szülőföldön való gyarapodás

Szombaton délben ülésezett Vajdahunyadon a Magyar Házban a Megyei Küldöttek Tanácsa, amelynek napirendjén többek között politikai helyzetelemzés, a Hunyad megyei kongresszusi küldöttek megválasztása és a közelgő március 15-ei ünnepségek szerepeltek.

Élénk vitát váltottak ki az ülésen a közelmúltban napvilágot látott, az erdélyi szórványközösségek jövőjével kapcsolatos álláspontok. „A szülőföldön való gyarapodás alapja kell hogy legyen a mindenkori nemzetpolitikának, mint ahogy elvitathatatlan módon az RMDSZ programjának is ez az alappillére. Dél-Erdélyben a magyar közösség szórványban élt egy, sőt már két évszázaddal ezelőtt is, ennek ellenére értéket teremtettünk, megőriztük kulturális és épített örökségünket, hogy legyen amit átadni az elkövetkező generációknak” – összegezte a hozzászólásokat Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. A gyűlésen a Hunyad megyei képviselők egy olyan kongresszusi dokumentum kidolgozását és előterjesztését kezdeményezték, amely számba veszi a szórványstratégia programjait, azok jövőbeli perspektíváit, leltárt készít mindazokról a kezdeményezésekről, amelyeknek megvalósításával magyar jövő biztosítható a Dél-Erdélyben, de az összes erdélyi, szórványban élő közösség számára is.

A gyűlésen hét kongresszusi küldöttet választottak meg, az RMDSZ Csíkszeredában sorra kerülő kongresszusán ez mellett részt vesz a négy Hunyad megyei SZKT-tag is. Hunyad megyében a kongresszusi küldöttek a helyi szervezetek elnökei és megyei tisztségviselők közül kerültek ki.

 „A küldöttek számát tekintve az RMDSZ eddigi legnagyobb kongresszusára készül. A Szövetség több mint kétszáz polgármestere hivatalból küldött lesz, én ezt pozitívan értékelem, hiszen a polgármester az, aki közvetlenül a közösség tagjaival kapcsolatban van, ismeri a mindennapi problémákat és képviselni tudja közösségét az RMDSZ legmagasabb fórumán” – számolt be a változásokról Winkler Gyula. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke ugyanakkor tájékoztatta a képviselőket, arról is döntés született, hogy megemelik a szórványmegyék kongresszusi képviseleti normáját. „A szórványban a legkisebb az esélye annak, hogy önkormányzati képviseletet szerezzünk, ezért normatív megoldást találtunk a kongresszusi képviselet kiegyensúlyozására” – értékelte Winkler Gyula.

A Hunyad megyei RMDSZ készül a március 15-ei ünnepségekre, idén is minden, magyarok által lakott településen megemlékeznek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.