Jogunk van a magyar zászló használatához!

2019.01.08. | Kisebbségvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Jogunk van a magyar zászló használatához!

Létezik törvényes alapja annak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete szabadon használja – akár a székháza bejáratához tűzve – a magyar lobogót, hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Cseke Attila szenátor. A Bihar megyei RMDSZ elnöke azokra a híresztelésekre reagált, melyek szerint a Szövetség törvénytelen módon helyezte ki a magyar nemzetiszínű lobogót, amelyet december 30-ára virradóra egy ifjú hölgy igyekezett meggyújtani az RMDSZ nagyváradi, Fekete Sas-palotabeli székházának bejáratánál. Mint ismert, az esetről a világhálóra felkerült egy videofelvétel, és ennek készítője akadályozta meg, hogy tettét véghezvigye az elkövető.

„Amint tudható, a Fekete Sas-palota átjárója modern kamerarendszerrel van felszerelve, a rendőrség hozzáfér ezekhez a felvételekhez. De emellett rendelkezésre áll a december 30-ai videó is, az elkövető felismerhető, reméljük, hogy a rendőrség könnyedén azonosítja az elkövetőt. Eddig azonban semmilyen választ nem kaptunk a nyomozó hatóságtól” – fogalmazott Cseke Attila. A Bihar megyei szenátor ugyanakkor ismertette, hogy az 1.157/2001-es kormányhatározat egyértelműen fogalmaz a zászlóhasználat ügyében: a szervezett formában tömörülő nemzeti kisebbségek önazonosságuk kifejezéseképpen használhatják sajátos, nemzeti jelképeiket.

A Bihar megyei RMDSZ elnöke számos nemzetközi példával illusztrálta, hogy másutt a nemzeti kisebbségek számára biztosított a jelképeik használatának joga, és ezzel élhetnek is. Magyarországi példával bizonyította, hogy Méhkeréken, ahol a legnagyobb magyarországi román közösség él, az iskolán, a kultúrházon, de még a polgármesteri hivatal, illetve községháza homlokzatán is ott lobog a román zászló, „és ez senkit sem zavar, és nem is kell zavarnia. Természetes kellene legyen az, hogy elfogadjuk és tiszteletben tartjuk egymás kultúráját, hagyományait és jelképeinek használatát” – fogalmazott Cseke Attila. Hozzátette, most a magyar zászló használatának jogosultságát kérdőjelezi meg a román sajtó egy része, holott ezt törvényes keret teszi lehetővé. Így használhatja például az Élesd melletti, sólyomkővári (Șinteu) szlovák kisebbség saját zászlaját, ráadásul a községházára kitűzve.

„Létezik tehát a törvényi alapja annak, hogy a magyar zászló legálisan ki legyen helyezve az RMDSZ Bihar megyei szervezetének székházára. Az RMDSZ abban érdekelt, és azt tartja normálisnak, ha a nemzetiségek békésen, megértésben tudnak egymás mellett élni, hogy együtt építhessük Nagyváradot és Bihar megyét” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Az RMDSZ nagyváradi központi székházára kitűzött magyar zászlót korábban már négy alkalommal rongálták meg az utóbbi fél évben. Augusztus végén, az ősz folyamán és december 1-jére és 17-re virradóra kitörték a zászlót a tartóból. Az első esetekben a lobogó el is tűnt, míg utóbb letörve, a bejárat fölött lógva találtunk rá. Az augusztusi és a december 1-jei eset után hivatalos feljelentést tettünk, és megtettük ezt a december 30-ai zászlóégetési kísérlet nyomán is. A hatóságoktól mindeddig semmilyen válasz nem érkezett beadványainkra – összegzett Cseke Attila.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.