Ismét az Európai Bizottsághoz fordultak az RMDSZ EP-képviselői a Mikó-ügyben

2014.12.17. | Visszaszolgáltatások , Európai Bizottság , Mikó-ügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ismét az Európai Bizottsághoz fordultak az RMDSZ EP-képviselői a Mikó-ügyben

Levelet intézett Winkler Gyula és Sógor Csaba az Európai Bizottsághoz a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében született ítélettel kapcsolatban. A Frans Timmermans első alelnöknek – a minőségi jogalkotás, intézményközi kapcsolatok, jogállamiság és az Alapjogi Charta biztosának –, valamint Vĕra Jourová jogérvényesülés, fogyasztópolitika és nemek közötti esélyegyenlőség biztosának címzett levélben az RMDSZ EP-képviselői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy találja meg azt az eszközt, amelynek révén jóvátehető a Romániában született ítélet.

A levélírók tolmácsolták a romániai magyar közösségnek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és az Erdélyi Református Egyházkerületnek felháborodását és értetlenségét a romániai igazságszolgáltatás döntésével kapcsolatban. Megállapították: „az ítélet azt mutatja a romániai magyarság számára, hogy Romániában a magántulajdon nem szavatolt, és a megszerzett jogokat el lehet veszíteni, ugyanakkor megrendíti a polgároknak az igazságszolgáltatás függetlenségébe vetett hitét, megkérdőjelezi a romániai jogállamiságot és a pártatlan eljáráshoz való jogot.”


A levél kitér a Székely Mikó Kollégium épületének hányattatott sorsára, utolsó mozzanatként a Ploiești-i táblabírósági 2014. november 26-án született ítéletére, amely ismét elvette az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerülettől és a román államnak ítélte, ugyanakkor öt éves próbaidővel három éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Románia Kormánya mellett működő visszaszolgáltatási bizottság három tagját, Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climet.

 

A képviselők értékelése szerint a példátlan bírósági ítélet megszegte a jogállamiság elveit, a magántulajdonhoz való jogot, a vallási- és felekezeti szabadságot, a kisebbségi- és emberi jogokat. „A romániai magyar közösség egyik legfontosabb vívmánya a kommunizmus alatt jogtalanul elkobzott föld, erdő és ingatlantulajdonok visszajuttatása volt. A visszaszolgáltatás törvényi feltételeinek megteremtése nem volt könnyű feladat, de érdekvédelmi szervezetként az RMDSZ azért dolgozott, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek lehetővé teszik, hogy a román állam visszajuttassa a volt tulajdonosokhoz az elkobozott javakat” – fogalmazott levelében Winkler Gyula és Sógor Csaba.

 

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ebben a kérdésben már másodszor fordulnak az Európai Bizottsághoz. 2012 júliusában keresték meg Vivien Reding EB-alelnököt, levelükben akkor megállapították: „az EU következetesen kiáll a világban bárhol igazságtalanul meghurcolt és börtönbe vetett közéleti személyiségek érdekében; annál inkább szolidarizálnia kell tehát azokkal, a munkájukat jóhiszeműen, a közösség megbízása alapján végző politikusokkal, akikkel ilyen igazságtalanság az Európai Unió egyik tagállamában történik meg.” 2012 augusztusában írt válaszában Vivien Reding többek között arra való hivatkozással utasította el a megkeresést, hogy „az Európai Bizottságnak nem áll módjában fellépni a nemzeti hatóságok és bíróság előtt folyó (…) egyéni eljárásokban.” Az RMDSZ EP-képviselői most emlékeztették az EB-t arról, hogy az egyéni eljárás a romániai igazságszolgáltatás előtt véget ért, sajnos a végleges ítélet érdemben nem változtatott az alapfokú döntésen, rendkívül veszélyes precedenst teremtve Romániában.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.