Internetről érkezett álom - Körképet avattak Sepsiszentgyörgyön

2013.03.16. | Székelyföld , Ünnep , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Internetről érkezett álom -  Körképet avattak Sepsiszentgyörgyön

fotó: Henning János

Idén a szokásos március 15-i megemlékezés mellett Sepsiszentgyörgy központjában újabb körképet vehettek birtokba a megyeszék lakói. A városközpontban a virtualisszekelyfold.ro honlapon is megtekinthető panorámákból válogatott szabadtéri kiállítás Székelyföld különböző helyszíneit ábrázolja.

A képeken a vargyasi Dániel kastélytól kezdve egészen az udvarhelyszéki, bögözi református templomban található freskókig Székelyföld rangos történelmi helyszínei kaptak helyet. A felvételek önmagukban is lenyűgözőek, azonban a nemzeti ünnep alkalmából Sepsiszentgyörgy központjában számos hagyományőrző huszár, magyarosan díszített ruhát viselő lovas és számtalan magyar és székely zászlót lobogtató ember gondoskodott arról, hogy a nézelődő úgy érezze: Székelyföldet látja a maga teljességében.

A Virtuális Székelyföld internetes felületét böngésző felhasználó úgy „járhatja körbe” a helyszíneket, mintha a helyszíne tartózkodna. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke méltán illette az álomszép jelzővel a Daczó Enikő képzőművész által készített 360 fokos gömbpanorámákat. „Egyes képekről a szakma, más fotókról a közvélemény tartja, hogy művésziek. Mindez csokornyi ízelítő Székelyföldről, majdnem tapintható formában” – mondta el megnyitóbeszédében a tanácselnök.

„Azt szeretnénk, ha mindenki, székely, anyaországi, vagy román ember egyaránt büszke lenne Székelyföldre, arra a Székelyföldre, amely immár nem csak tárgyi formában vesz körül, nem csak virtuálisan, interneten érhető el, nem csak körkép formájában tekinthető meg, hanem érzésként itt legbelül a lelkünkben” – mondta el Tamás Sándor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.