Helyi oktatáspolitikai tervezeteket dolgoz ki az RMDSZ Főtitkársága

2013.09.16. | Oktatásügyek , Főtitkárság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Helyi oktatáspolitikai tervezeteket dolgoz ki az RMDSZ Főtitkársága

A most kezdődő tanév végéig Erdély különböző régióiban kidolgozzák az oktatás helyi, rövid és középtávú cselekvési terveit – jelentette be ma reggel, tanévnyitáskor Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese Kolozsváron.  

„Ezt a folyamatot az RMDSZ Főtitkársága kezdeményezte, az Oktatási Főosztály koordinálja, közös szempontjait ő adja, a döntéseket megalapozó adatokat és információkat szintén a Főtitkárság biztosítja. Jelenleg ezeknek az adatoknak, információknak a véglegesítése történik, tehát az előkészítő szakaszon voltaképpen túl vagyunk” – mondta Magyari, aki szerint az RMDSZ oktatáspolitikája alakításának újabb szakasza kezdődik ezzel, amiben önálló terveket készítenek el a helyi RMDSZ szervezetek, pedagógusok, és minden érintett tényleges bevonásával: szakmai szervezetek, egyházak, ifjúsági szervezetek, szülői képviselet.

 

„A helyi iskolarendszer pontos helyzetének végső leírása, illetve az azonnali és későbbi szükséges tennivalók, változtatások konkrét meghatározása a helyi szereplők joga és hivatása. Realista, kozmetikázatlan helyzet-meghatározásra van szükség megyéről megyére, nem szépítgetésre. Tételes, ütemezett cselekvési tervet kellenek, nem vágyálmok jó tollú emberek szövegeiből. Helyben is vállalt pontos feladatok sorára van szükség, nem pedig másoknak átpasszolt kívánságlistákra. Tudjuk, hogy esetenként nem lesz könnyű: van ahol akár fájni is fog” – hangsúlyozta az oktatásért felelős főtitkárhelyettes.

 

„Három egyszerű oka van annak, hogy ebben a munkában a helyi érintettek és hozzáértők főszerepet vállalnak” ‒ magyarázta a főtitkárhelyettes, majd kifejtette: ,,az egyik oka, hogy  az iskolai helyzet, de gazdasági vagy demográfiai helyzet  is, eltérő az egyes régiók között, például a demográfiai visszaesés  általános  ugyan, de helyi különbségekkel csapódik le. A másik az, hogy a helyi valóságot csak helyben lehet részletesen felismerni, a helybeliek szempontjait helyben kell egyeztetni. A harmadik ok az, hogy a cselekvési tervek nagy részét helyben kell kivitelezni."

 

„Egy viszonylag jó oktatási törvény megalkotásánál sikerült az RMDSZ-nek közreműködnie pár évvel ezelőtt, és ennek a törvénynek mostani hozzávetőleges, nyögvenyelős alkalmazása is sok lehetőséget ad arra, hogy a romániai magyar iskolaszerkezetet az újabb és újabb kihívásoknak elejébe menve alakítsák. Ez már majdnem mindenhol szükséges, és, elsősorban demográfiai okokból – mondjuk ki – egyes helyeken immár kényszerű tennivaló: helyi tervekkel, helyi összefogással, az esetleg kialakuló konfliktusok és fájdalmak kezelésével vagy megelőzésével – összességében: helyi bölcsességgel”‒ nyilatkozta az Oktatási Főosztály vezetője.

 

Magyari szerint: ez a munka nem csak a helyenként problémássá, veszélyeztetetté váló, vagy éppen lemaradó oktatási rendszerünk átfogó kezelését jelenti, hanem a kívánt kisebbségi kulturális autonómiára jellemző tevékenység főpróbáját is.

 

"Ezekkel a helyi tervekkel választ kellene adjunk arra, hogy mit tudunk, most, a már eddig elért tényleges jogosítványokkal máris megtenni az iskoláink ügyében, illetve választ kell adni arra a kérdésre, hogy hosszabb távon mit fogunk tenni nagyobb kulturális autonómia helyzetében” – összegzett Magyari Tivadar. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.