Hegedüs Csilla: a műemlékek világnapján azt kérjük az EU-tól, hogy támogassa a visszaszolgáltatott épületek felújítását is!

2019.04.18. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: a műemlékek világnapján azt kérjük az EU-tól, hogy támogassa a visszaszolgáltatott épületek felújítását is!

Az Európai Uniónak és a román államnak rendeznie kell a visszaszolgáltatás alatt álló vagy a már visszaszolgáltatott épületek felújításának támogatási rendszerét! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla a műemlékek világnapján a kolozsvári Bánffy-palotában, ahol Vákár István megyei tanácselnökkel, Csoma Botond képviselővel és Balló Tamással, a kolozsvári RMDSZ ügyvezető elnökével a Szépművészeti Múzeum alkalmazottaival találkoztak. Az EP-képviselőjelölt elmondta, hogy nem engedhetjük meg azt, hogy a közösségünk számára emblematikus épületek elvesszenek, visszafordíthatatlanul megromoljon az állapotuk, hanem dolgozni kell azért, hogy az EU több figyelmet szenteljen ezekre és növelje a támogatásokat.

„Erdélyben nagyon sok visszaszolgáltatás alatt álló vagy már visszaszolgáltatott ingatlan van, amelyeknek felújításakor rengeteg problémába ütközünk. Kolozsvár legszebb palotájának, a Bánffy-palota restaurálását a megyei tanács vállalta magára, idén is 4,3 millió lejt különítettek el ennek felújítására, hiszen a visszaszolgáltatás miatt nem sikerült EU-s támogatásokra pályázni. Erdély-szerte rengeteg hasonló példa van, ezért egyik legfontosabb feladatunk, hogy kérjük az EU-tól támogassa ezeknek a felújítását is” – nyilatkozta Hegedüs Csilla. 

„A megyei tanács idén a kolozsvári kulturális élet szerves részeként jelenlevő palota tetőszerkezetének megerősítését, a belső udvar újjákövezését, a homlokzat felújítását tűzte ki célul, azt remélve, hogy sikerül visszaadni az épület egykori pompáját” – mondta el Vákár István.

A műemlékek világnapja kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet épített örökségünk fontosságára, mindazokra a kincsekre, amelyekkel ezer éve gazdagítjuk Európát. Ugyanakkor azokra a feladatokra is, amelyek még hátra vannak a műemlékvédelem terén. „Az EU 168 millió euróval támogatta a magyar műemlékek felújítását, ennyit a román állam az utóbbi 100 évben sem költött műemlékeinkre. Láthatjuk azt, hogy dolgoznak a Szent Mihály templom, az Evangélikus-lutheránus templom felújításán, a Farkas utcai templomot már gyönyörűen restaurálták. De beszélhetünk a Székely Nemzeti Múzeumról, a nagykárolyi kastélyról, a marosvásárhelyi vártemplomról, és még rengeteg emblematikus épületről, amelyek közösségünk fontos helyszínei. Azonban még rengeteg dolgunk van, ezért azt kérjük az uniótól, hogy ne csökkentse a támogatásokat, hanem növelje azokat” – részletezte a politikus.

Megmentett épületeink erősebbé, összetartóbbá tehetik közösségünket, munkahelyeket teremtenek, ehhez viszont az kell, hogy megismerjük, magunkénak érezzük örökségünket. „Én azt szeretném, ha mindennapi életünk részévé válnának ezek az épületek. Ha a közösség belakná ezeket, rendezvények, kulturális események színtereivé válhatnának, ha ismét megtelnének élettel, hiszen ez biztosítja azt, hogy a következő száz, ezer évben is állni és élni fognak” – szögezte le Hegedüs Csilla.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.