Hegedüs Csilla: a helyi értékek felismerése a fenntartható fejlődést szolgálhatja

2015.03.21. | Kulturális Autonómia Tanács
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: a helyi értékek felismerése a fenntartható fejlődést szolgálhatja

Fotó: Banga Előd-Ernő

Hegedüs Csilla kultúráért felelős főtitkárhelyettes a készülő, kulturális örökségre vonatkozó stratégiáról, és a partnerségek kiépítéséről beszélt a KAT kolozsvári ülésén, 2015. március 21-én. Beszámolt annak a Vajdaságban tett látogatásnak a tapasztalatairól is, amelynek alkalmával a kulturális autonómia olyan programjaiba nyerhetett betekintést, amelyek a teljes közösséget összefogják.  

 Elmondta, nagyszabású képzéssorozat indítását tervezik a közeljövőben, amelyben az RMDSZ Főtitkárság partnerei a Nemzeti Művelődési Intézet, az Erdélyi Közművelődési Egyesület és a megyei önkormányzatok, célcsoportját pedig a kulturális intézményekben dolgozó munkatársak képezi, akik a magyar kulturális értékek feltérképezésével és megismertetésével igyekeznek építeni a közösséget.  Az első ilyen képzésre április végén, Árkoson kerül sor, majd – az igények szerint – regionális és megyei szintre is kiterjesztik ezt a fajta felnőttképzést. A tervek között szerepel továbbá a többfunkciós kulturális intézmények vezetőinek képzése is, amely abban nyújtana segítséget a résztvevőknek, hogyan tudják a hatáskörükbe tartozó számos kulturális tevékenységet a modern menedzsment eszközeivel összehangolni.  

 

„Ezekkel a képzésekkel azt szeretnénk elérni, hogy a kultúra területén dolgozók felismerjék a helyi értékeket, ezt követően pedig úgy tegyék ismertté, hogy ennek a tevékenységnek a közösségépítés terén is haszna legyen. Végső célunk az, hogy az értékalapú fenntartható fejlesztés a helyi közösségek számára munkahelyeket, szolgáltatásokat eredményezzen, ezek által pedig az emberek jólétének megteremtését tegye lehetővé” – összegezte a kulturális tervek hasznát Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes. 

Közösségépítés napi cselekvést tartalmazó ütemtervek alapján – Kolozsváron ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács Közösségépítés napi cselekvést tartalmazó ütemtervek alapján – Kolozsváron ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács Közösségépítés napi cselekvést tartalmazó ütemtervek alapján – Kolozsváron ülésezett a Kulturális Autonómia Tanács
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.