Hargita megyében a legfejlettebb a szociális tevékenységi háló – példás az együttműködés Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas között

2016.05.23. | Hargita , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hargita megyében a legfejlettebb a szociális tevékenységi háló – példás az együttműködés Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas között

Nemcsak a szomszédos megyékből, hanem a közép-európai országok is érdeklődnek a Hargita megyében kialakult együttműködési modell iránt – derült ki május 23-án, hétfőn a megyeházán, a Gyulafehérvári Caritas által szervezett sajtótájékoztatón, ahol ismertették a Hargita Megye Tanácsa által biztosított támogatást és a szervezet jövőbeni terveit. Péter György, a szervezet szociomedikális ágazata igazgatójának beszámolója szerint az évek során egyedülálló együttműködés jött létre a megye helyi önkormányzatai, Hargita Megye Tanácsa és a Caritas között. Ez a partnerség felkeltette a szomszédos megyék önkormányzatainak és civil szervezeteinek érdeklődését, ugyanakkor Szlovákiából, Bosznia Hercegovinából és Moldovai Köztársaságból is volt megkeresés, idén pedig Koszovóból és Grúziából is érkezik delegáció.

Júniusban a belga és svájci nagykövetség kérte fel a szervezetet, hogy mutassa be a megyében kialakult együttműködési modellt. Az ágazati igazgató ugyanakkor kifejtette, a munkaügyi minisztérium évről évre kevesebb támogatást nyújt számukra, ami jelentősen megnehezíti tevékenységüket. „A jelenlegi 4 ezer emberből, akikkel foglalkozunk, kevesebb mint kilencszáz rászorulóhoz jutnánk el abból az összegből, amelyet idén előirányzott a minisztérium. Ennek ellenére folytatjuk tevékenységünket, és nem engedjük el senki kezét” – hangsúlyozta az ágazati igazgató, hozzátéve, hogy a helyi partnerségek és Hargita Megye Tanácsa támogatása nagyban hozzájárul a nehéz helyzet átvészeléséhez.

Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas közötti együttműködés 15 évet ölel fel. Idén 15 pályázat sikeres elbírálását követően több mint 800 ezer lejjel járul hozzá a megyei tanács a szervezet tevékenységéhez. A legnagyobb összeget, több mint 400 ezer lejt az otthoni beteggondozásra fordítják.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a szervezetnek, amely innovatív kezdeményezéseinek köszönhetően olyan szociális hálót épített ki, amely a megye 66 településén jelen van, és számos emberen segít. „A jelenlegi jogszabályok hátráltatják a szociális gondozást, nem lehet pénz kérdése a rászoruló emberek segítése, a bukaresti standardizált összegek ellehetetlenítik a civilszervezetek munkáját. Ennek ellenére folytatjuk az együttműködést, közösen kell fellépnünk a problémákkal szemben, meg kell vizsgálni, mit tehetünk még a kistérségek vagy a Leader-csoportokkal is együttműködve. Ha hagyjuk megfojtani a szervezetek tevékenységét, nem marad, aki foglalkozzon hozzátartozóinkkal” – fejtette ki a megyei tanács elnöke, örömének adva hangot, hogy a Caritas tevékenysége a fiatalokról is szól, elősegítve elhelyezkedésüket, és hozzájárulva, hogy a megye munkaerőpiacát erősítsék.

Elekes Zoltán, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője szerint a Caritas a legnagyobb partnerük a megye szociális ellátása terén. Mint mondta, az országban egyedüli az a kezdeményezés, amelynek köszönhetően majdnem minden településen van most már otthoni beteggondozás, együttműködve a megyei tanáccsal és a helyi önkormányzatokkal.

Ludescher László, a Caritas szociális ágazati igazgatója szerint a szervezet tevékenysége a fogantatástól az élet utolsó pillanatáig elkíséri a rászorulót. Külön üdvözölte a megyei tanács múlt heti, a május 18-i Csicsóban megtartott rendkívüli tanácsülésen bejelentett támogatási szándékát, amelynek értelmében tíz gyermekelszállásolási központot hoz létre a szervezet, azaz a megye peremvidékein élő gyerekeken kíván segíteni. Ezen központok mindegyike 24 gyereknek nyújtana segítséget, a költségek 25 százalékát finanszírozná Hargita Megye Tanácsa.

További információk a szociális tevékenységek támogatásáról a megyei tanács 8 éves beszámolói között olvashatók (http://hargitamegye.ro/upload/public/beszamolo/11_Szocialis.pdf).

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.