Hargita Ifjúság 2020

2012.10.05. | Hargita , Ifjúság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ifjúsági tematikájú konferencián vett részt pénteken Csíkszeredában Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Hargita Megye Tanácsa Hargita Ifjúság 2020 címmel szervezte meg a kidolgozás előtt álló, új megyei ifjúsági stratégia indítókonferenciáját. A konferencián Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita megye 2020-as jövőképét ismertette, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Ifjúsági életmód 2012-ben, ifjúsági életmód 2020-ban címmel, míg Farkas András, a PONT csoport elnöke 2020-as horizont, stratégiai tervezés címmel tartott előadást.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője három kérdéskörről beszélt a hallgatóságnak: ismertette az EU 2020 stratégiáját és az RMDSZ által kezdeményezett Erdély 2020 fejlesztési tervet, valamint bemutatta az erdélyi magyar fiatalok lehetőségeit a két stratégia tükrében. Az uniós ifjúsági stratégiának egyik fő irányvonala a mobilitás, mutatott rá az EP-képviselő, kiemelve, hogy  ebbe úgy a tanulmányi mobilitás, mint a munkaerő piacra való belépés elősegítése is beletartozik. “Úgy gondolom, hogy a mobilitásnak adhatunk egy harmadik értelmezést is, amely fontos lehet a Hargita megyei fiataloknak, ez pedig a munkahelyek mobilitása. Megfelelő képzettségű fiatalok beruházásokat, munkahelyeket vonzanak a térségbe, ezáltal csökken az elvándorlás késztetése. Ha magas szakképzettséggel, nyelvtudással, nyitottsággal, esetleg európai tapasztalattal rendelkező fiataljaink vannak itthon, akkor a munkahelyek vándorolnak Hargita megyébe és nem a gyerekeink mennek el munkát keresni” – hívta fel a figyelmet a tanulás, szakképzés fontosságára Winkler Gyula, aki elmondta, az EU új, 2014 után életbelépő ifjúsági programjai számos lehetőséget biztosítanak a továbbtanulásra, tapasztalacserére.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője beszámolt a MIÉRT-tel történő együttműködéséről, amelynek keretében az EU 2020 stratégiájának ifjúsági komponensét már két éve közösen népszerűsítik.

Az előadásokat tartalmas vita követte, Winkler Gyula dél-erdélyi szórványban élőként is felszólalt, méltatva a Székelyföld-szórvány partnerség szerepét a közösségi szolidaritás erősítésében. Winkler Gyula arra kérte Hargita Megye Tanácsát és az ifjúsági szervezetek képviselőit, hogy építsék be az új, készülő ifjúsági stratégiába a Székelyföld-szórvány partnerséget, mert ezáltal biztos alapot teremtenek az együttműködésnek.

*** Hargita megye megpályázta és megnyerte az Európai Unió ifjúság fejlesztésére vonatkozó Youth in Action (Fiatalok Lendületben) pályázatát, amely keretet és lehetőséget teremt az ifjúsági infrastruktúra fejlesztésére. A  pénteki indítókonferencia ennek a pályázatnak volt része, az őszi időszak során személyes és online konzultációs folyamat zajlik le, majd az ezt követő tavaszon kerül sor a fejlesztési konferenciára és a stratégia kidolgozására. A projekt révén megszületnek a stratégiai prioritások, és létrejön az ifjúságot érintő stratégiai projektportfolió.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.